Do džihadistov kritičen imam v BiH znova tarča napada

Imam islamske skupnosti v BiH Selvedin Beganović, ki je znan po svoji ostri kritiki džihadizma in nasprotovanju rekrutiranju mladih za boje na strani Islamske države (IS) v Siriji in Iraku, je bil znova - že četrtič - tarča napada.

 Selvedin Beganović Foto: Wikipedia
Selvedin Beganović Foto: Wikipedia

SARAJEVO > Selvedina Beganovića naj bi napadli v soboto v njegovem domačem kraju Trnovo pri Veliki Kladuši na severozahodu BiH.

Po navedbah policije je napadalec imama večkrat zabodel z nožem v ramo, prsni koš in levo roko, vendar pa njegovo življenje ni ogroženo. Zaradi napada je policija aretirala štiri osebe, poročanje medijev v BiH povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

To je bil že četrti napad na imama v zadnjem mesecu in pol, še dodaja APA. Beganovićje sicer vzbudil pozornost konec lanskega leta s svojim javnim pismom, v katerem je ostro kritiziral domnevnega vodjo skrajnih islamistov v BiH Huseina Bosnića, znanega tudi kot Bilal.

Od tega pisma naprej je bil tarča več fizičnih in verbalnih napadov s strani radikalnih islamistov, med drugim so tudi zažgali njegov avtomobil in grozili, da mu bodo ubili otroke.

Bosnić je trenutno v priporu, potem ko so ga septembra aretirali. Sojenje proti njemu se je na sodišču v Sarajevu začelo pred slabima dvema tednoma. Obtožnica mu očita podpiranje terorističnih organizacij, spodbujanje k tem dejavnostim in novačenje posameznikov za priključitev terorističnim skupinam, za kar mu grozi 20 let zapora.

STA


Najbolj brano