Dnevnik La Voce del popolo je v hudi krizi

Založniška hiša Edit, ki na Reki izdaja tudi dnevnik La Voce del popolo (glasnik Italijanov v Istri), se je znašla v zelo težkih finančnih razmerah in ji grozi zaprtje.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

REKA > Uredništvo je sporočilo bralcem, da zaradi krčenja izdatkov zmanjšuje število strani od 32 na 24, ukinja priloge in komentarje zunanjih sodelavcev. Vendar to še zdaleč ni vse, piše Primorski dnevnik. Direktor založniške hiše Errol Superina je namreč napovedal drastično zmanjšanje osebja in rezanje plač. Ukrepe naj bi začeli izvajati že prihodnji teden. Edit šteje trenutno 88 uslužbencev, približno polovica od teh je novinarjev.


Primanjkljaj naj bi znašal več kot 300.000 evrov.

Kriza, v katero je zašla založniška hiša, je večplastna, dodaja Primorski dnevnik. V pogovoru, ki sta ga Superina in Maurizio Tremul, predsednik Unije Italijanov, ki je lastnica družbe, imela za Radio Koper, sta povedala, da plačuje Edit napake prejšnje uprave, ki med drugim ni znala unovčiti letne podpore iz Italije za leto 2014. Edit in Voce del popolo, sta se tako kot vse založniške hiše na svetu, znašle v precepu zmanjšanja ekonomskih prihodkov in padca prodaje, sodu pa je izbilo dno odločitev hrvaške države, ki krije 60 odstotkov izdatkov Edita, da zmanjša letošnjo podporo za 20 odstotkov, še piše Primorski dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano