Direktor Cie: ZDA si ne želijo padca režima v Siriji

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cie John Brennan je dejal, da si ZDA ne želijo nenadzorovanega padca režima v Siriji, saj bi to omogočilo Islamski državi (IS), da bi prevzela oblast v tej državi. “Skrajni elementi” so v nekaterih delih Sirije sedaj v vzponu, je v petek v New Yorku opozoril Brennan.

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cie John Brennan je dejal, da si ZDA ne želijo nenadzorovanega padca režima v Siriji.  Foto: Wikipedia
Direktor ameriške obveščevalne agencije Cie John Brennan je dejal, da si ZDA ne želijo nenadzorovanega padca režima v Siriji.  Foto: Wikipedia

NEW YORK > ZDA so po besedah direktorja Cie Johna Brennana upravičeno zaskrbljene nad tem, kdo bi lahko zamenjal sirskega predsednika Bašarja al Asada, če njegova vlada pade. Džihadisti IS, kot tudi drugih skrajnih skupin, med njimi Al Kaide, namreč postajajo ponekod v Siriji vse močnejši, je dejal Brennan.

“Zadnja stvar, ki si jo želimo, je, da bi jim dovolili vstopiti v Damask,” je na dogodku v organizaciji neodvisne ameriške organizacije Svet za zunanje zadeve (CFR) dejal Brennan. Tega si ne želijo niti ZDA kot tudi ne Rusija, koalicijske sile in države v regiji, je še dodal.

Zato je po besedah prvega moža Cie pomembno podpreti tiste sile znotraj sirske opozicije, ki niso skrajne.

Brennan je ob tem opozoril tudi na grožnjo, ki jo IS predstavlja z izkoriščanjem družbenih omrežij za širjenje svoje ideologije in novačenje ljudi, kar je novo v primerjavi s prejšnjimi terorističnimi organizacijami.

Na vprašanje o morebitnem sodelovanju ZDA in Irana, ki sicer tradicionalno veljata za nasprotnika, v boju proti IS, pa je Brennan dal vedeti, da državi v boju proti džihadistom sodelujeta preko iraških partnerjev.

STA


Najbolj brano