Diplomati: Po prvem glasovanju v VS ZN za generalnega sekretarja Türk drugi

V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, malo več kot nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk na drugem mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na diplomatske vire.

V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za 
generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije 
je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za 
begunce Antonio Guterres, malo več kot nekdanji slovenski 
predsednik Danilo Türk na drugem mestu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, malo več kot nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk na drugem mestu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NEW YORK > Za položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, med katerimi je polovica žensk.

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki je danes v prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije pristal na drugem mestu, je dejal, da gre za odličen rezultat, s katerim je zelo zadovoljen. Po njegovih besedah mora zdaj država pokazati privrženost njegovi kandidaturi. Izid po besedah Türka sicer ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, "v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata". "Je pa izjemno dober in mislim, da mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna," je še dejal. Türk je povedal, da ne ve, kateri od kandidatov se je kako odrezal. Po navedbah diplomatskih virov je največ podpore od skupno 12 kandidatov dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce, Portugalec Antonio Guterres. Koliko glasov je prejel, Türk ni povedal, dejal je le, da gre za več kot dvotretjinsko večino. Po navedbah neimenovanih slovenskih diplomatskih virov je sicer Türk od 11 od skupno 15 članic Varnostnega sveta prejel oceno "se spodbuja", od dveh "se ne spodbuja", dve pa sta bili "brez mnenja". Guterres je prejel 12 ocen "se spodbuja", še navajajo diplomatski viri.

Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko "se spodbuja", "se ne spodbuja" ali pa "brez mnenja".

V skladu z ustanovno listino ZN mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature.

Sistem sicer spodbuja iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, torej kandidata, ki je za peterico velikih sil najmanj moteč.

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.

Mnogi menijo, da je napočil čas za prvo generalno sekretarko svetovne organizacije, pa tudi, da je tokrat na vrsti, da da kandidata vzhodnoevropska skupina, v kateri je tudi Slovenija s Türkom.

STA


Najbolj brano