Dijsselbloem svari Grčijo, naj ne zapravlja več časa

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je danes v Bruslju Grčijo opozoril, naj ne zapravlja več časa. “Moje glavno sporočilo danes je, da smo izgubili že preveč časa ter da se morajo pogajanja med institucijami mednarodnih posojilodajalcev in novimi grškimi oblastmi začeti zelo zelo kmalu,” je opozoril.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

BRUSELJ > Seznam sedmih hitro izvedljivih reformnih ukrepov, ki jih v zameno za naslednjo finančno injekcijo predlagala Grčija, je dobrodošel prispevek in je lahko del nadaljnjega procesa, je ocenil Jeroen Dijsselbloem.

A najbolj ključno sedaj je, da grške oblasti čim prej znova začnejo pogovore z institucijami mednarodnih posojilodajalcev; raje danes kot jutri, je še poudaril Nizozemec ob prihodu na zasedanje evroskupine.

Gre za tri institucije, Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF), ki bdijo nad izvajanjem programa finančne pomoči za Grčijo v zameno za fiskalne ukrepe in reforme.

Podobno so opozarjale tudi druge članice območja evra. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je na primer obžaloval, da od zadnjega sestanka evroskupine glede Grčije ni bilo veliko napredka, tako da ni veliko novega.

Nemški minister, ki je sicer danes v izjavi ob prihodu na zasedanje znova ves čas uporabljal izraz “trojka”, kateremu se želi nova grška vlada na vse pretege izogniti, je še opozoril, da morajo Grki uresničiti obljube, in posvaril pred enostranskimi dejanji.

Slovenski finančni minister Dušan Mramor pa je v povezavi z Grčijo nakazal, da kakšnih končnih odločitev danes v Bruslju ne pričakuje, ter menil, da bo potrebne še kar nekaj razprave o predlaganih sedmih reformnih ukrepih.

STA


Najbolj brano