Dijsselbloem: Še naprej sodelujemo z Grčijo, veliko scenarijev je mogočih

Območje evra ima 19 članic, še naprej sodelujemo z Grčijo in veliko scenarijev je še mogočih, a ne s pristopom, ki ga je grška vlada ubrala v petek, je včeraj po koncu evroskupine poudaril njen šef Jeroen Dijsselbloem. Grški parlament še lahko sprejme modro odločitev, ki lahko spremeni politično situacijo, je še dodal.

Območje evra ima 19 članic, še naprej sodelujemo z Grčijo in 
veliko scenarijev je še mogočih, a ne s pristopom, ki ga je 
grška vlada ubrala v petek, je včeraj  po koncu evroskupine 
poudaril njen šef Jeroen Dijsselbloem.
Območje evra ima 19 članic, še naprej sodelujemo z Grčijo in veliko scenarijev je še mogočih, a ne s pristopom, ki ga je grška vlada ubrala v petek, je včeraj po koncu evroskupine poudaril njen šef Jeroen Dijsselbloem. 

BRUSELJ > Evroskupina je odločena zagotoviti stabilnost območja skupne evropske valute, za kar ima na voljo niz instrumentov, vzpostavljenih od izbruha finančne krize leta 2008, je poudaril Jeroen Dijsselbloem. O podrobnostih možnih ukrepov ni želel govoriti, češ da so v pristojnosti institucij.

Tudi Grčija bi morala po njegovih besedah sprejeti ukrepe za zaščito svojega finančnega sistema po izteku evropskega programa pomoči, pri čemer so ji institucije pripravljene pomagati, ni pa bil podrobnejši.

Možnosti uvedbe nadzora kapitalskih tokov nihče noče uradno komentirati, ker je ta odločitev v pristojnosti grških oblasti. Se pa stopnjujejo ugibanja, da je ta ukrep zelo blizu.

Območje evra ima 19 članic, je še poudaril šef evroskupine ter dodal, da bodo pozorno vsak dan spremljali razmere v Grčiji, da so pripravljeni še naprej podpirati Grčijo in da so se pripravljeni kadar koli znova sestati.

Na vprašanje, ali je evroskupina pripravljena preučiti nove grške predloge, če bi jih država posredovala, kot je nakazal grški finančni minister Janis Varufakis, je Dijsselbloem odgovoril, da so vrata odprta in da niso institucije zapustile pogajanj, ampak Grki.

Veliko stvari se lahko zgodi, veliko scenarijev je mogočih, če grška vlada ne bo nadaljevala po poti, ki jo je začrtala v petek, je še dejal Dijsselbloem. Če bo nadaljevala po tej poti, se program pomoči izteče v torek, sicer so vse možnosti odprte, je poudaril.

O napovedi referenduma tik pred odločilnim sestankom evroskupine, na katerem se je pričakoval dogovor, je Dijsselbloem dejal še to, da bi bilo povsem drugače, če bi grška vlada referendum napovedala prej in če bi ga napovedala s pozitivnim napotkom ljudem, naj podprejo ponudbo upnikov.

Grški parlament še lahko sprejme modro odločitev, ki lahko privede do drugačne politične situacije, je še poudaril šef evroskupine, ni pa pojasnil, kakšna odločitev bi bila modra odločitev. Po neuradnih informacijah bi bila to odločitev, da Grčija ne izvede referenduma.

STA


Najbolj brano