Dijsselbloem: Najprej bomo prisluhnili grškemu ministru

Evroskupina bo danes prvič pozdravila novega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa v svojih vrstah ter tako najprej prisluhnila ambicijam in načrtom nove grške vlade, je ob prihodu na izredni sestanek v Bruslju povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem Foto: Wikipedia
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem Foto: Wikipedia

BRUSELJ > To bo šele začetek pogovorov, rezultatov danes ne bo, je dejal Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbom je ob prihodu tudi izpostavil, da je izhodišče za pogovore obstoječi program, ter izrazil upanje, da bo Grčija ostala na poti reform, saj so se te doslej izplačale. Grških predlogov ni želel komentirati, češ da morajo najprej slišati, kaj bo povedal novi grški finančni minister Janis Varufakis.

Dan pred sestankom je šef evroskupine izrazil “izjemno pripravljenost” na rešitev, a obenem znova opozoril, da gre financiranje z roko v roki z zahtevami in pogoji.

Varufakis bo danes na kriznem sestanku v Bruslju kolegom iz območja evra predstavil predloge za kompromis o nadaljnji finančni pomoči državi v zameno za takšen reformni načrt, ki bi za Grke pomenil prelom z dosedanjo, po njihovem prepričanju strupeno fiskalno disciplino in avtoritarno trojko.

Letošnji cilj za primarni presežek Grčija želi znižati s treh odstotkov na 1,5 odstotka BDP, ogromen dolg zmanjšati z zamenjavo obveznic, socialne probleme pa ublažiti z zvišanjem minimalne plače in pokojnin ter okrepiti boj proti korupciji in izogibanju davkom.
Finančne potrebe Grčija želi pokriti z 1,9 milijarde evrov iz obresti na grške obveznice v lasti Evropske centralne banke (ECB), z izdajo osmih milijard zakladnih menic, zvišanjem nujne likvidnostne pomoči od ECB ter neporabljenimi 11 milijardami za banke.

Grški finančni minister naj bi namesto podaljšanja drugega programa pomoči, nad katerim bdi trojka, ki je za Grke stigma socialnega zatona in izgube suverenosti, predlagal “premostitveni program”, s katerim bi državi zagotovili potrebno financiranje do septembra.

Do takrat naj bi se Grčija z evropskimi partnerji dogovorila o novem celovitem programu.

Grčija je pripravljena ohraniti 70 odstotkov dosedanjega programa pomoči, 30 odstotkov “strupenih” ukrepov pa želi nadomestiti z reformnim načrtom v desetih točkah, o katerem naj bi se dogovorila z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Dokončen dogovor v tem tednu ni verjeten, ministri naj bi danes sprejeli časovni načrt nadaljnjih korakov, podrobnejše odločitve pa na rednem sestanku v ponedeljek.

Slovenijo bo na zasedanju zastopal finančni minister Dušan Mramor.

STA


Najbolj brano