Desettisoči na demonstracijah Podemosa v Madridu

Več deset tisoč ljudi se je danes zbralo na demonstracijah, ki jih je v Madridu sklicala levičarska stranka Podemos (Zmoremo), ki vodi v javnomnenjskih raziskavah. Tako imenovanega shoda za spremembe se udeležujejo Španci iz cele države, ki pričakujejo politične spremembe. Pri tem jih opogumlja tudi nedavna zmaga levičarske Sirize v Grčiji.

Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

MADRID > Po navedbah organizatorjev je udeležence shoda v prestolnici iz vse države pripeljalo 260 avtobusov. Protestniki so se izpred poslopja mestne hiše ob vzklikih “Da, zmoremo!” odpravili proti osrednjemu trgu Puerta del Sol. Transparenti so nosili napise o iztekanju časa do sprememb in za univerzalni temeljni dohodek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podemos je bil oblikovan šele pred letom dni, a se je v javnomnenjskih raziskavah hitro vzpenjal, tudi z obljubami svojega voditelja, 36-letnega Pabla Iglesiasa, da se bodo borili proti tradicionalni “kasti političnih voditeljev”.

Nov zagon je stranki dala zmaga Sirize na volitvah v Grčiji. Iglesias se je med volilno kampanjo pojavljal ob boku njenega voditelja Aleksisa Ciprasa.

Stranka z današnjim shodom tudi preverja svojo moč v ključnem letu za Španijo, kjer bo v prihodnjih 12 mesecih potekalo pet volitev. Prvi preizkus zanjo bodo predčasne regionalne volitve v Andaluziji 22. marca.

Cilj, ki so si ga zastavili v Podemosu, je zmagati na splošnih volitvah konec leta in spremeniti politično podobo Španije. Stranka poudarja, da hoče opraviti s političnimi elitami, in se zavzema za ponovno nacionalizacijo privatiziranih javnih podjetij, prestrukturiranje dolga, reformo ustave in odpravo monarhije.

V sredi meseca objavljeni raziskavi dnevnika El Pais je zabeležil 28,2-odstotno podporo in se uvrstil pred socialiste, največjo opozicijsko stranko, ter vladajočo Ljudsko stranko, ki je pristala na tretjem mestu. Analitiki ocenjujejo, da bo stranka, ki je na evropskih volitvah maja lani osvojila štiri poslanske sedeže, zagotovo del prihodnje vladajoče koalicije.

STA


Najbolj brano