Deset let od ene najhujših naravnih nesreč v novejši zgodovini

Pred natanko desetimi leti je države ob Indijskem oceanu prizadela ena najhujših naravnih nesreč v novejši zgodovini. Potres z magnitudo 9,1 je sprožil ogromen cunami, ki je odnesel približno 230.000 življenj.

V Indoneziji je cunami po uradnih podatkih zahteval več kot 130.000 življenj, vendar je ta številka verjetno še precej višja. Foto: Wikipedia
V Indoneziji je cunami po uradnih podatkih zahteval več kot 130.000 življenj, vendar je ta številka verjetno še precej višja. Foto: Wikipedia

BANDA ACEH, NEW DELHI, PATTAYA > V državah ob Indijskem oceanu, ki jih je prizadel uničujoč cunami, so se danes z molitvami in spominskimi slovesnostmi spomnili naravne katastrofe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

26. decembra 2004 ob 7.58 je bil na dnu Indijskega oceana potres z magnitudo 9,1, ko se je indijsko-avstralska plošča zarila pod evrazijsko ploščo. Žarišče potresa je bilo 255 kilometrov zahodno od indonezijskega otoka Sumatra, tresenje tal pa se je čutilo več tisoč kilometrov stran. Del oceanskega dna se je dvignil za več metrov, kar je sprožilo ogromen plimni val, ki se je širil proti vzhodu in zahodu ter dosegel 15 držav od Avstralije do Tanzanije.

V indonezijski provinci Aceh, ki jo je cunami najhuje prizadel, se je uradne slovesnosti udeležil tudi podpredsednik Indonezije Jusuf Kala, ki se je državam zahvalil za njihovo sodelovanje pri obnovi območja po tragediji. “Nikoli nisem videl take velikodušnosti in solidarnosti, kot ste jo pokazali po cunamiju,” je poudaril. Dodal je, da so celo otroci z vsega sveta razbijali hranilnike, da bi pomagali žrtvam cunamija.

V Indoneziji, kjer je v cunamiju umrlo okoli 130.000 ljudi, so se žrtev spomnili tudi z molitvami v mošejah in ob množičnih grobiščih.

V Šri Lanki so obletnico obeležili s spominsko vožnjo vlaka od prestolnice Colombo do kraja Pereliya na jugu države, ki so se je udeležili tisti, ki so preživeli potovanje z vlakom pred desetimi leti. Tedaj je cunami zajel prenatrpan vlak, umrlo je več kot 1400 ljudi. Na spominski vožnji so uporabili tudi nekaj popravljenih vagonov vlaka, ki ga je zajel cunami.

V Šri Lanki je katastrofa zahtevala 35.000 življenj, spomnili so se je tudi z dvema minutama molka.

Na Andamanskih in Nikobarskih otokih, ki so del Indije, so potekale številne verske slovesnosti in molitve. Na jugovzhodni obali Indije, v zvezni državi Tamil Nadu, so prebivalci molili ob spominskih stebrih ob obali ter v vodo kot daritev spuščali hrano na majhnih splavih. V šolah so potekale molitve za učenci, ki so jih izgubili v tragediji. V Indiji je cunami odnesel več kot 16.000 življenj.

Na Tajskem so verske slovesnosti potekale v vasi Ban Nam Khem v provinci Phangna, kjer je umrlo 2000 ljudi. Slovesnosti, na katerih so se spomnili tudi številnih tujih turistov, ki jih je na Tajskem odnesel cunami, so skupaj vodili budistični menihi, krščanski duhovniki in muslimanski imami, poroča dpa.

STA


Najbolj brano