Deli Japonske zaradi tajfuna v primežu poplav in plazov

Severovzhod Japonske so zajele poplave in plazovi, zaradi katerih so oblasti odredile evakuacijo najmanj 90.000 ljudi. Osrednje dele države je v sredo dosegel silovit tajfun Etau, ki se je že umaknil nad morje, a se na Japonskem kljub temu tudi danes nadaljuje obilno deževje. Eno osebo pogrešajo.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

TOKIO > Najhuje prizadeti sta prefekturi Ibaraki in Tochigi, severno od prestolnice Tokio. Po vsej državi je bilo ranjenih 15 ljudi, od tega sta dve starejši ženski, ki ju je podrl močan veter, utrpeli resne poškodbe.

Ena osebo pogrešajo, potem ko je plaz zasul hišo v mestu Kanuma v prefekturi Tochigi, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC.

Mesto Joso, severno od prestolnice Tokio, je zalil val vode, potem ko je reka Kinugawa po dveh dneh močnega deževja prestopila bregove. Reševalne ekipe s helikopterji rešujejo ljudi s streh. Voda je s sabo odnašala cele stavbe in avtomobile.

V prefekturi Tochigi je v 24 urah na določenih mestih padlo več kot 500 milimetrov dežja, kar je približno dvakrat toliko, kot ga ponavadi na območju pade v celem septembru.

Ponekod so gospodinjstva ostala brez elektrike, moten je javni prevoz, saj so odpovedali številne letalske in železniške povezave. Zaprte so tudi nekatere ceste.

Posebna opozorila zaradi vremena so izdali tudi v drugih delih na vzhodu in severovzhodu Japonske, vključno s prefekturo Fukushima, kjer je leta 2011 v potresu in cunamiju poškodovana jedrska elektrarna. Deževje je močno obremenilo tamkajšnje črpalke za odvajanje vode, je sporočil operater Tepco.

Japonski premier Shinzo Abe je sporočil, da oblasti počnejo vse, kar je v njihovi moči. “Vlada bo enotna in naredila največ, kar lahko, da se soočimo s katastrofo, tako da bomo na prvo mesto postavili človeška življenja,” je dejal po poročanju BBC.

STA


Najbolj brano