Dele Evrope zajel hud mraz

Ponekod v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem so se temperature danes spustile rekordno nizko za letošnje leto. Najnižja letošnja temperatura na Otoku sicer ostaja 8,9 stopinje Celzija pod ničlo, izmerjena v začetku decembra na Škotskem. Zelo mrzlo je med drugim tudi v Avstriji, Nemčiji in na Poljskem.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

LONDON, BERLIN, DUNAJ, VARŠAVA > Na Severnem Irskem so po poročanju britanskega BBC v noči na danes namerili minus 8,1 stopinje, v Angliji minus 7,6 in v Walesu minus 5,6 stopinje Celzija. Za te tri dele Združenega kraljestva so to letošnji rekordi, čeprav rekorder na ravni države ostaja kraj Braemer v škotskem Aberdeenshireu.

Meteorologi so ponekod na Otoku razglasili poseben alarm zaradi izredno nizkih temperatur, ki bo veljal vsaj do srede, saj naj bi se mraz še stopnjeval.

Še hujši mraz pesti Nemce. Najhladneje je bilo ponoči v okrožju Biberach v zvezni deželi Baden-Württemberg, kjer se je živo srebro spustilo kar 24 stopinj Celzija pod ničlo.

Sneženje, ki se je v soboto začelo na zahodu in jugu Nemčije, je medtem čez noč doseglo severovzhod države. Sneg je preglavice v jutranji prometni konici med drugim povzročal v prestolnici Berlin, kjer ga je na novo zapadlo kakih deset centimetrov.

Tudi v sosednji Avstriji bo izjemno hladno ne le danes, ampak vsaj še do izteka leta. Tudi čez dan temperature ne bodo presegle ničle, ponoči pa bodo padle do minus 15 stopinj Celzija in v gorah še nižje.

Posebej v Alpah in na severu države bo mrzlo in zasneženo, napoveduje osrednji urad za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG) na Dunaju. Na jugu in jugovzhodu bo mraz, a vsaj sonce. Že od sobote sneži na Dunaju, kjer imajo zadolženi za čiščenje cest polne roke dela.

Nov ledeni val s snegom in temperaturami krepko pod ničlo se poleg tega širi na Poljsko, kjer je sicer od oktobra zmrznilo že 34 ljudi, samo decembra najmanj 19.

STA


Najbolj brano