Delavci Seaway Technologies vložili tožbe proti podjetju

Zaposleni v družbi Seaway Technologies v italijanskem Tržiču so v začetku februarja podali odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov delodajalca. Ker so zadnjo plačo prejeli za september 2014 in ker je vodstvo družbe še naprej zavito v molk, so v ponedeljek vložili še odškodninske tožbe zoper družbo.

V najeti proizvodni hali družbe Seaway Technologies je delo zastalo že septembra. Delavci so se v iskanju poti do izplačil tam še nekajkrat zbrali, v začetku februarja pa jo je lastnik zaklenil.  Foto: Nace Novak
V najeti proizvodni hali družbe Seaway Technologies je delo zastalo že septembra. Delavci so se v iskanju poti do izplačil tam še nekajkrat zbrali, v začetku februarja pa jo je lastnik zaklenil.  Foto: Nace Novak

TRŽIČ > “5. februarja smo vsi podali odpoved iz krivdnih razlogov. Celo moštvo. 24 ljudi. Zato, ker ni bilo nobenega odziva vodilnih. V ponedeljek smo prek sindikata podali še odškodninske tožbe. Italijanski odvetnik naj bi vodstvo družbe pozval, naj nam v desetih dneh izplačajo plače za oktober, november, december in januar ter trinajsto plačo, poleg tega pa tudi vse neplačane prispevke za socialno varstvo od lanskega avgusta,” je povedal eden od nekdanjih zaposlenih v družbi Seaway Technologies, sicer slovenski državljan, ki zaradi strahu pred pritiski ni želel javno razkriti svoje identitete.

Pojasnil je tudi, da jim delodajalec kljub obljubam v zadnjem času ni nič nakazal, tako da so zadnjo plačo za delo, opravljeno v septembru, prejeli novembra lani.

Naj spomnimo, da sodi hčerinska družba Seaway Technologies pod okrilje slovenske družbe Seaway Design. Ta pa skupaj z družbo Seaway Yachts sestavlja skupino Seaway, ki sta jo zasnovala brata Jernej in Japec Jakopin.

Družba še obstaja, a je pod ključem

Konec januarja so delavci v družbi Seaway Yachts predlagali začetek stečajnega postopka, saj tudi oni že tri mesece niso prejeli plač.

“Naša družba še obstaja, ni še v stečaju. Vsa dokumentacija je še vedno na sedežu družbe, a trenutno nima nihče dostopa do nje, saj so lastniki hale 9. februarja prišli in jo zaklenili,“ je še povedal nekdanji delavec družbe Seaway Technologies, ki se boji, da utegne zaradi tega imeti tudi težave z dohodninsko napovedjo. Skrbi ga tudi, kako bo s pridobitvijo pravic na zavodu za zaposlovanje, za kar imajo 30 dni časa. Dodatna težava je še v tem, da je družbi plačilne liste izdeloval zunanji izvajalec iz Trsta, ki ima težave pri pridobivanju vseh potrebnih podatkov.

Družbi Seaway Yachts in Seaway Design že nekaj časa pestijo likvidnostne težave, obe pa imata blokirane račune. Brata Jakopin sta pred kratkim ustanovila novi družbi. Že konec decembra je zaživelo podjetje Seaway OC57, v prvih dneh januarja pa tudi družba Seaway SH59. Obe družbi sta v lasti podjetja Seaway Design, njun zastopnik pa je Bogdan Topić.

Če plačajo, bodo zaključili posel

“Če bi se lastniki odgovorno obnašali do nas, teh težav ne bi bilo, “ je še povedal in dodal, da naj bi lastniki zdaj iskali halo, v kateri bi lahko zaključili še odprt posel, ki predvideva preureditev večje ladje.

Po njegovih informacijah naj bi se vodstvo skupine Seaway z lastnikom hale dogovarjalo o možnosti za dokončanja tega posla v obstoječih prostorih, zaposlene pa naj bi že novačili, če bi se tega posla lotili prek s.p.. A so zaposleni povedli, da se tega ne bodo lotili, dokler ne dobijo plačila za nazaj.

“Najbolje bi bilo, da nas izplačajo. Potem bi mi umaknili tožbe; kdor bi bil zainteresiran, bi šel tudi delat to plovilo, brez denarja pa ne,” je še povedal nekdanji zaposleni in sklenil, da bi šli sicer zaposleni radi čim prej na zavod in si našli drugo zaposlitev.

Za razjasnitev razmer smo poklicali tudi na sedež družbe Seaway Design, a je bil prvi mož družbe, Bogdan Topić, včeraj službeno odsoten.

NACE NOVAK


Najbolj brano