Dečku so med obrezovanjem odrezali penis

Šestletni deček iz Turčije, ki so mu med ponesrečenim posegom obrezovanja odstranili velik del penisa, bo v skladu z odločitvijo sodišča prejel rekordno odškodnino. Operacijo je sicer deček prestal že pred petimi leti, po dolgotrajni sodni bitki pa naj bi njegova družina sedaj od ministrstva za zdravje dobila dobrih 200.000 evrov.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

CARIGRAD > Ko je bil star le eno leto, so starši dečka odpeljali na množično obrezovanje, ki so ga za otroke iz revnih družin pripravili v mestu Batman na jugovzhodu Turčije. Namesto da bi mu odstranili le kožico, ki prekriva glavico penisa, so mu pomotoma odrezali in odžgali precejšen del penisa, zaradi česar ima po petih letih še vedno rane in potrebuje nego.

Kot so na sodišču povedali dečkovi starši, je obrezovanje izvedel zdravstveni tehnik, ker "pravi" zdravnik sploh ni bil prisoten. Dečka so nato preprosto poslali domov, skupaj z nekaj kremami za opekline in navodilom staršem, da mora počivati, da se bo rana lepo zacelila.

Sodišče v Batmanu je turškemu ministrstvu za zdravje sedaj odredilo, da mora družini dečka plačati odškodnino v višini 600.000 turških lir ali približno 220.000 evrov, kar je rekordno veliko za to državo.

A družina, ki ima sicer sedem otrok, ni zadovoljna in še naprej terja več kot dva milijona lir oziroma približno 735.000 evrov odškodnine. Kot trdijo starši, bo deček še naprej potreboval zdravljenje, verjetno v tujini, zato jim pripada več denarja.

V muslimanskih državah je obrezovanje moških običajna praksa, tudi v uradno sicer sekularni Turčiji. A stroške posega si mnoge družine le stežka privoščijo; operacija namreč praviloma stane več sto evrov, praznovanje po njej pa še veliko več. Zato mnogi dečke pošljejo k neusposobljenim "obrezovalcem", ki povrhu vsega uporabljajo še nesterilizirane instrumente.

STA


Najbolj brano