De Mistura: V Siriji je potrebno zaustaviti sovražnosti

Odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je danes na pogovorih o zaustavitvi novega vala nasilja v Siriji z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Moskvi poudaril, da je potrebno v Siriji zaustaviti sovražnosti. Nasilje, ki je tokrat osredotočeno predvsem na območje mesta Alep, se medtem nadaljuje.

 Odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura 
(na fotografiji)  je danes na pogovorih o zaustavitvi novega 
vala nasilja v Siriji z ruskim zunanjim ministrom Sergejem 
Lavrovom v Moskvi poudaril, da je potrebno v Siriji zaustaviti 
sovražnosti. Foto: Wikipedia
Odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura (na fotografiji) je danes na pogovorih o zaustavitvi novega vala nasilja v Siriji z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Moskvi poudaril, da je potrebno v Siriji zaustaviti sovražnosti. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Staffan De Mistura je ob tem pozdravil dvomesečno prekinitev spopadov, ki je bila dosežena ob posredovanju Moskve in Washingtona in jo označil kot “omembe vreden napredek”. Dodal je, da bi morali obe globalni sili pomagati “vsem nam, da zagotovimo, da bo prekinitev spopadov obveljala”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov je ob tem dejal, da ni druge alternative, kot je politični dogovor o rešitvi krize v Siriji. Dodal je, da Moskva zelo ceni de Misturove napore, da bi se končal konflikt v Siriji, ki je od leta 2011 zahteval že več kot 270.000 smrtnih žrtev.

Sergej Lavrov je tudi dejal, da bi lahko enostransko prekinitev ognja, ki jo je razglasila sirska vojska, v prihodnjih urah razširili tudi na Alep.

Enostranska prekinitev ognja od sobote velja v Latakiji in na območju vzhodne Gute v bližini Damaska. Lavrov je dejal, da je cilj ruskih in ameriških pogajalcev ter ZN, da bi premirje razširili in da bi v idealnih razmerah trajalo neomejeno.

Ob tem je opozoril, da morajo tako imenovane zmerne uporniške skupine v Alepu oditi z območij, kjer so tarča napadov pripadniki skrajne skupine Fronta al Nusra, ki je izključena iz prekinitve ognja.

Pogovori v Moskvi so najnovejši poskus, da bi rešili mirovne pogovore o Siriji, ki jih ogrožajo spopadi na območju Alepa. Od tam danes poročajo, da je uporniško obstreljevanje ene od tamkajšnjih bolnišnic zahtevalo tri smrtne žrtve, 17 ljudi je bilo ranjenih. V napadih upornikov na druge predele, ki so pod nadzorom vladnih sil, je umrlo še 11 ljudi.

Francija in Velika Britanija sta danes predlagali sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN zaradi spopadov v Alepu. Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je razmere v tem mestu opisal kot mučeniško središče upora proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. “Alep gori in nujno je, da se osredotočimo na to prednostno vprašanje,” je pristavil britanski veleposlanik Matthew Rycroft. Pričakovati je, da bo seja v prihodnjih dneh, poroča AFP.

Pogovori o Siriji bodo v sredo potekali tudi v Berlinu, kjer se bo de Mistura sestal z nemškim zunanjim ministrom Frank-Walterjem Steinmeierjem, vodjo francoske diplomacije Jean-Marcom Ayraultom in vodjo sirske opozicije Rijadom Hidžabom, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano