Danski parlament sprejel strožja azilna pravila

Danski parlament je danes sprejel spremembe azilne zakonodaje, s katerimi želijo vslo Koebenhavnu migrante odvrniti od tega, da bi za azil zaprosili na Danskem. Nova zakonodaja med drugim predvideva zaseg dragocenosti migrantov, da bi tako plačali za njihovo oskrbo.

Prosilcem za azil na Danskem bo otežen postopek pridobivanja stalnega bivališča. Foto: STA
Prosilcem za azil na Danskem bo otežen postopek pridobivanja stalnega bivališča. Foto: STA

KOEBENHAVN > Spremembe azilne zakonodaje, ki jo je predlagala manjšinska vlada premierja Larsa Lokkeja Rasmussena, je podprlo 81 od 109 prisotnih poslancev. 27 poslancev je glasovalo proti, eden se je glasovanja vzdržal, 70 poslancev pa ni bilo prisotnih v folketingu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Manjšinski liberalni vladi je uspelo za spremembe med drugim pridobiti podporo protipriseljenske Danske ljudske stranke in glavne opozicijske socialdemokratske stranke.

Zaseg otovine nad 1340 evri

Največ pozornosti in kritik je bil deležen ukrep za zasego premoženja migrantov. Nova zakonodaja namreč danskim oblastem omogoča, da migrante preiščejo in jim zasežejo gotovino nad 10.000 kronami oziroma 1340 evri, prav tako pa posamezne dragocene predmete, vredne več kot 10.000 kron. Poročni prstani in drugi predmeti s sentimentalno vrednostjo so izvzeti iz tega ukrepa.

Nekateri so ta ukrep kritizirali kot preveč drastičen. A vlada je ukrep branila z argumentom, da morajo v nekaterih primerih tudi Danci, ki se potegujejo za socialno pomoč, prodati svoje premoženje.

Otežen postopek pridobivanja stalnega bivališča

Nova azilna pravila predvidevajo tudi podaljšanje obdobja za združevanje družin za nekatere prosilce za azil za do tri leta. Prosilcem bo tudi otežen postopek pridobivanja stalnega bivališča, skrajšali pa jim bodo tudi obdobje veljavnosti dovoljenja za začasno bivališče.

“Za posamezno državo ne obstaja enostaven odgovor, a dokler svet ne stopi skupaj in najde skupno rešitev migrantske krize, mora Danska ukrepati,” je med razpravo pred sprejetjem strožjih azilnih pravil dejal poslanec Jakob Ellemann-Jensen iz vrst Rasmussenove stranke Venstre.

Danska, v kateri prebiva okoli 5,6 milijona ljudi, je lani zabeležila 21.000 prošenj za azil, s čimer je postala ena glavnih destinacij za migrante v EU na število prebivalcev.

STA


Najbolj brano