Danska vlada s podporo za odvzem dragocenosti migrantom

Danska manjšinska vlada si je v torek zagotovila zadostno podporo v parlamentu za strožja azilna pravila, ki predvidevajo tudi zaseg dragocenosti prosilcev za azil, da bi tako plačali za njihovo nastanitev. Parlament bo o strožji azilni zakonodaji začel razpravljati danes, glasovanje pa je predvideno za 26. januar.

Danska manjšinska vlada si je  zagotovila zadostno podporo 
v parlamentu za strožja azilna pravila, ki  predvidevajo tudi 
zaseg dragocenosti prosilcev za azil, da bi tako plačali za 
njihovo nastanitev. Foto: Leo Caharija
Danska manjšinska vlada si je zagotovila zadostno podporo v parlamentu za strožja azilna pravila, ki predvidevajo tudi zaseg dragocenosti prosilcev za azil, da bi tako plačali za njihovo nastanitev. Foto: Leo Caharija

KOEBENHAVN > Na napovedane zasege premoženja migrantom se je vsul plaz kritik, danski premier Lars Lokke Rasmussen iz vrst liberalne stranke Venstre, ki je predlagala strožja azilna pravila, pa je zakon označil za “najbolj nerazumljenega v zgodovini Danske”.

Njegova manjšinska vlada je s svojimi desnimi političnimi zavezniki - desničarsko Dansko ljudsko stranko, Liberalnim zavezništvom in konservativci - in opozicijskimi socialdemokrati v torek dosegla dogovor o novih azilnih pravilih, s čimer si je zagotovila zadostno parlamentarno podporo.

Nova zakonodaja bo danskim oblastem omogočala, da migrante preiščejo in jim zasežejo gotovino nad 10.000 kronami oziroma 1340 evri, prav tako posamezne dragocene predmete, vredne več kot 10.000 kron. Poročni prstani in drugi predmeti s sentimentalno vrednostjo so izvzeti iz tega ukrepa.

Zasegi dragocenosti so le eden od ukrepov v okviru nove azilne zakonodaje, o kateri bodo danes začeli razpravljati poslanci. Tri manjše parlamentarne opozicijske leve stranke zakonu nasprotujejo.

Nasprotovanje zasegu premoženja so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazili tudi nekateri člani vladajoče stranke Venstre. Skupina desetih lokalnih in regionalnih politikov stranke je danes opozorila, da je pri novih azilnih pravilih treba paziti na humanost in mednarodni ugled Danske. Pripomnili so, da Danska že ima zakone, s katerimi bi lahko od bogatejših migrantov zahtevali, da se sami preživljajo.

Nova azilna zakonodaja predvideva tudi podaljšanje obdobja za združevanje družin za nekatere prosilce za azil za do tri leta, prav tako bo prosilcem otežen postopek pridobivanja stalnega prebivališča, skrajšali jim bodo tudi obdobje veljavnosti dovoljenja za začasno prebivališče.

STA


Najbolj brano