Danska vlada po napadih predstavila milijonski protiteroristični paket

Po strelskih napadih v Koebenhavnu minuli konec tedna je danska vlada danes predstavila obsežen paket protiterorističnih ukrepov, vreden približno 135 milijonov evrov.

Danska premierka Helle Thorning-Schmidt  Foto: Wikipedia
Danska premierka Helle Thorning-Schmidt  Foto: Wikipedia

KOEBENHAVN > Danska premierka Helle Thorning-Schmidt želi med drugim okrepiti pripravljenost policije in varnostnih sil.

Danske varnostne sile naj bi z novimi ukrepi lahko bolje nadzirale teroristične osumljence in skrajne skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Danska ima sovražnike, to vemo. A to so sovražniki, proti katerim se lahko ubranimo in to bomo tudi storili,” je danes dejala Thorning-Schmidtova.

Protiteroristični načrt v 12 točkah predvideva tudi, da se bodo v naslednjih štirih letih izboljšale zmogljivosti sistemov informacijske tehnologije varnostnih sil, prav tako pa naj bi se zvišalo število osebja. Danska vlada želi tudi zajeziti radikalizacijo zapornikov v svojih zaporih.

Dansko sta minuli konec tedna pretresla krvava strelska napada. 22-letni Omar Abdel Hamid el Husein je v ločenih napadih ubil dva človeka, še pet pa jih je ranil, preden je padel pod streli policistov. Malo pred napadi so ga izpustili iz zapora, kjer naj bi izrazil željo, da se pridruži skrajni Islamski državi v Siriji.

STA


Najbolj brano