Na Danskem pridržali domnevna pomagača napadalca v Koebenhavnu

Danska policija je pridržala dva moška, ki naj bi pomagala 22-letniku, osumljenemu, da je konec tedna v dveh napadih v Koebenhavnu ubil dva in ranil pet ljudi.

Danska policija je identificirala domnevnega napadalca iz Koebenhavna, vendar njegovega imena za zdaj ne želijo razkriti. Foto: Wikipedia
Danska policija je identificirala domnevnega napadalca iz Koebenhavna, vendar njegovega imena za zdaj ne želijo razkriti. Foto: Wikipedia

KOEBENHAVN > Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila policija, so moška prijeli v nedeljo, danes pa so proti njima že vložili obtožnico in zanju odredili pripor.

Moška so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prijeli na dveh različnih lokacijah in so ju zasliševali za zaprtimi vrati. Policija je že uvodoma sporočila, da naj bi moška napadalcu pomagala “z nasveti in dejanji” pri obeh napadih, danes pa je nato še dodala, da so proti njima vložili obtožnico. Njun odvetnik je zatrdil, da ju ta ne bremeni terorizma, temveč pomoči in podpore storilcu, kar je potrdila tudi policija.

Pomagača naj bi storilcu pomagala znebiti se orožja

Storilcu naj bi namreč pomagala znebiti se orožja in mu nudila skrivališče. Po pisanju danskega tabloida Ekstra Bladet osumljena pomagača, ki naj bi bila imigranta, zavračata obtožbe.

Danski mediji so pred tem poročali, da sta moška napadalcu pomagala priskrbeti orožje, uporabljeno v napadih, a policija tega ni želela komentirati. Policija je potem, ko je v nedeljo zjutraj ubila osumljenega napada, našla avtomatsko puško in dve pištoli.

Policija po navedbah dpa tudi ni potrdila poročanja medijev, da je osumljenemu napadalcu ime Omar Abdel Hamid Hussein.

Danski dnevnik Politiken, ki se sklicuje na več virov, medtem danes piše, da se je Hussein v noči na nedeljo delal opitega, da je lahko prišel blizu sinagogi, kjer je ustrelil v glavo 37-letnega Juda Dana Uzana.

22-letnik je nato pred sinagogo večkrat ustrelil še policista, ki sta ga poskušala ustaviti, in ju ranil. Policistoma je uspel pobegniti, so ga pa nekaj ur kasneje policisti izsledili pred njegovim domom blizu železniške postaje Noerrebro v Koebenhavnu in ga ubili.

Napad na kavarno v Koebenhavnu

Osumljenec naj bi nekaj ur pred napadom pred sinagogo v soboto popoldne napadel kavarno v Koebenhavnu, kjer je potekala javna razprava o svobodi izražanja. Pri tem je bil po navedbah nekaterih medijev ubit 55-letni danski režiser Finn Neergaard, trije policisti pa so bili ranjeni.

Policija je po napadih izvedla več racij na območju prestolnice, vključno s popoldansko racijo v spletni kavarni v bližini železniške postaje Noerrebro.

V Koebenhavnu se bodo drevi poklonili žrtvam obeh napadov. Na slovesnosti, ki naj bi bila ob 20. uri na prizorišču prvega od obeh napadov - v kavarni Krudttoenden, naj bi zbrane nagovorila premierka Helle Thorning-Schmidt. Dogodka naj bi se udeležili tudi pariška županja Anne Hidalgo, njen namestnik Patrick Klugman in urednik satiričnega tednika Charlie Hebdo Patrick Pelloux. Vsega skupaj pričakujejo najmanj 13.000 ljudi.

Ljudje po napadih, ki sta pretresla Dansko, medtem pred sinagogo polagajo cvetje in prižigajo sveče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano