Danska begunce, ki ne zaprosijo za azil, vrača v Nemčijo

Danska se je odločila, da bo begunce, ki so v to skandinavsko državo prišli prek Nemčije, vrnila v Nemčijo, če ne bodo zaprosili za azil na Danskem. “To so ljudje, ki na Danskem ne želijo azila, kar pomeni, da so tukaj nezakonito,” je po poročanju spletnega Deutsche Welle sporočila danska policija. Večina jih želi na Švedsko.

Na Danskem so se odločili, da bo begunce, ki so v to 
skandinavsko državo prišli prek Nemčije, vrnila v Nemčijo, če 
ne bodo zaprosili za azil na Danskem. Foto: Wikipedia
Na Danskem so se odločili, da bo begunce, ki so v to skandinavsko državo prišli prek Nemčije, vrnila v Nemčijo, če ne bodo zaprosili za azil na Danskem. Foto: Wikipedia

KOEBENHAVN > Danska policija je sporočila, da bodo begunce izgnali in jim izdali prepoved vstopa v državo v prihodnjih dveh letih. Kot prve bo Danska na mejo z Nemčijo z avtobusom odpeljala 20 beguncev, nato naj bi sledili še drugi.

Na Dansko je od nedelje prišlo več kot 800 beguncev. Večina med njimi želi na Švedsko, samo peščica pa je zaprosila za azil na Danskem.

Danske oblasti beguncem ovirajo nadaljnjo pot na Švedsko, kjer vsi begunci iz Sirije dobijo stalno dovoljenje za bivanje. Danska na drugi strani beguncem ponuja zgolj začasno dovoljenje za bivanje in nižje socialne pravice kot Švedska. Prav tako na Danskem traja dlje, da lahko prosilci za azil v državo pripeljejo tudi svoje družinske člane.

V noči na sredo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa z vlaki na mejo z Dansko iz Nemčije prispelo okoli sto beguncev, a je danska policija vlake na meji zaustavila. Begunce nameravajo odpeljati v registracijske centre. V primeru, da se begunci ne želijo registrirati na Danskem, jih namerava danska policija izgnati v Nemčijo.

V ponedeljek zvečer se je skupina beguncev po poročanju francoske tiskovne agencije AFP z Danske proti Švedski napotila tudi po avtocesti, a je policija zaprla del avtoceste, ki vodi iz pristanišča Rody na jugu Danske do glavnega mesta Koebenhavn.

STA


Najbolj brano