Danes mineva150 let od rojstva Maksa Fabianija

Na današnji dan se je pred 150 leti rodil Maks Fabiani. Obletnico rojstva tega pomembnega arhitekta in urbanista, ki je s svojimi arhitekturnimi stvaritvami zaznamoval Dunaj, Ljubljano in Trst, bo v sklopu Fabianijevega leta obeležila vrsta dogodkov v Ljubljani in še nekaterih slovenskih mestih, pa tudi v Italiji in Avstriji.

Maks Fabiani Foto: Arhiv Pn
Maks Fabiani Foto: Arhiv Pn

LJUBLJANA > Osrednji dogodek je razstava, ki bo še do 28. junija na ogled v atriju ljubljanske Mestne hiše, pozneje pa jo bodo prenesli na Dunaj in v Rim. Pod naslovom Maks Fabiani, arhitekt monarhije so na 50 panojih predstavljena arhitektova dela na Dunaju, v Ljubljani in Trstu.

Skupaj se bo sicer v Fabianijevem letu zvrstilo 34 dogodkov. V Ljubljani so tako v Mestnem muzeju Ljubljana predstavili Fabianijeve regulacijske načrte in izvedbene projekte za Ljubljano, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pa so pripravili razstavo Načrti, pasti in alternative - 120 let modernega urbanizma v Ljubljani.

Na Goriškem v organizaciji Društva primorskih arhitektov, novogoriške mestne občine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Občine Gorica nastaja dvodelna razstava z naslovom Fabianijevo delo na Goriškem po 1. svetovni vojni, ki bo septembra na ogled v Gorici in Novi Gorici.

Fabiani se je rodil v Kobdilju pri Štanjelu. Na Dunaju je diplomiral iz arhitekture, pozneje je dve leti delal v ateljeju arhitekta Otta Wagnerja. Po doseženem doktoratu iz tehniških ved je postal svetovalec avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda za arhitekturo in umetnostno zgodovino.

Pozneje je bil redni profesor arhitekturne kompozicije na dunajski Tehnični visoki šoli. Že med bivanjem na Dunaju je sodeloval pri obnovi v prvi svetovni vojni porušenega Posočja. Po selitvi v Gorico je postal profesor umetnostne zgodovine na liceju. Med letoma 1935 in 1945 je bil župan Štanjela. Umrl je leta 1962 v Gorici.

STA


Najbolj brano