Danes je velika noč

Kristjani po vsem svetu praznujejo veliko noč, največji krščanski praznik, ko se verniki spominjajo Jezusovega vstajenja. V ta namen so zjutraj v cerkvah vstajenjske procesije z mašami, družine pa se zberejo ob velikonočnem zajtrku. Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu, kjer bo papež Frančišek podelil velikonočni blagoslov.

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

LJUBLJANA > V Vatikanu bo vstajenjsko mašo vodil papež Frančišek, ki bo nato “mestu in svetu” podelil še tradicionalni velikonočni blagoslov.

Na velikonočno jutro se verniki in tudi mnogi drugi v krogu družine zberejo ob velikonočnem zajtrku in jedo jedi, ki so jih dan prej nesli k blagoslovu. Najpogosteje so to kruh, meso, pirhi in hren, pri čemer ima vsaka jed svojo simboliko.

Verniki se udeležijo tudi vstajenjskih maš, kjer je vse usmerjeno v praznovanje Jezusovega vstajenja. Pri tem je najpogostejši vzklik aleluja, ki pomeni slavite Boga. Kristjani namreč verujejo, da je Jezus po smrti na križu vstal in tako vsem odprl pot v večno življenje.

Praznovanje velike noči sicer ne zaobjema samo velike nedelje, pač pa se začne že na veliki četrtek zvečer.

Veliko noč katoliški in evangeličanski verniki praznujejo skupaj, medtem ko jo pravoslavni zaradi uporabe drugačnega koledarja ponavadi praznujejo na drug datum. Letos jo bodo praznovali 12. aprila.

STA


Najbolj brano