Danes bo v Trstu dražba več kot 100 del najboljših slovenski slikarjev

Dražba, kot je še ni bilo. Tako pravijo v tržaški avkcijski hiši Stadion, ki bodo danes pripravili dražbo umetnin najbolj znanih slovenskih slikarjev.

Slika Vena Pilona Pogled čez most je v katalogu tržaške 
avkcijske hiše Stadion ocenjena med 50.000 in 70.000 evri. Foto: Vir: Aste Stadion
Slika Vena Pilona Pogled čez most je v katalogu tržaške avkcijske hiše Stadion ocenjena med 50.000 in 70.000 evri. Foto: Vir: Aste Stadion

TRST > Naprodaj bo več kot 100 del slovenskih umetnikov. Samo izklicne cene teh umetnin so skupaj višje od 700.000 evrov. Svetovni slovenski kongres poziva, naj se dražbe udeleži čimveč slovenskih organizacij in licitira.

Gre za dela iz zasebnih zbirk več tržaških Slovencev, med njimi tudi dela iz zbirke znanega trgovca s kavo in zbiratelja Vanje Lokarja.

Na preddražbeni razstavi v galeriji na tržaškem nabrežju si je bilo tako mogoče ogledati širok izbor del, med katerimi prevladujejo dela Riharda Jakopiča, Ivana Groharja, Matija Jame, Mateja Sternena, Lojzeta Spacala, Staneta Kregarja, Zorana Mušiča, Božidarja Jakca in številnih drugih.

V Svetovnem slovenskem kongresu upajo, da se bo danes dražbe udeležilo čimveč slovenskih državnih kulturnih ustanov, slovenska zasebna podjetja in Slovencev. “Menimo, da bi bilo pravilno, da se Slovenci zavzamemo za odkup umetnin, ki imajo slovensko poreklo. Tako bomo pripomogli k ohranitvi naše kulturne dediščine,” so domoljubni v kongresu, ki ga vodi Boris Pleskovič.

Glede na to, da je na dražbi res veliko del, bo to morda priložnost za kakšen ugoden nakup, razmišljajo poznavalci. A obenem je zaradi velike izbire pričakovati, da velik del umetnin ne bo prodan.

Najvišje sta ocenjeni sliki Ivana Groharja V Gerajtah iz leta 1908 in Pogled čez most Vena Pilona iz leta 1925, in sicer med 50.000 in 70.000 evri, h katerima je treba prišteti še dražbeni pribitek, ki v dražbeni hiši Stadion znaša 24 odstotkov. Najnižje izhodiščne cene nekaterih umetnin pa se začnejo že pri 200 evrih.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano