Dalmacijo zajela silovita nevihta z rekordnimi padavinami

Hrvaško jadransko obalo je v ponedeljek zajela močna nevihta, ki je ponekod prinesla rekordne količine dežja. Tako so v Dubrovniku v 24 urah, do 8. ure davi, namerili 191 litrov dežja na kvadratni meter, je objavil hrvaški hidrometeorološki zavod. Zaradi neurja so bili deli mesta brez električne energije in internetnih povezav.

V  Dubrovniku je v ponedeljek popoldan in zvečer v nekaj urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje Foto: Tino Mamić
V Dubrovniku je v ponedeljek popoldan in zvečer v nekaj urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje Foto: Tino Mamić

ZAGREB > Večina dežja je na območju Dubrovnika padla v ponedeljek popoldan in zvečer, ko je v nekaj urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje. Običajno je najbolj deževen mesec v Dubrovniku november, ko pade povprečno 150 litrov dežja, je poročal novičarski portal Dubrovački dnevnik.

Gasilci v Dubrovniku so morali zaradi poplavljenih stanovanjskih in poslovnih objektov posredovati več kot 30-krat. Rešili so štiri ljudi, ki so obtičali v avtomobilu na poplavljeni cesti. Pogasili so tudi požar na transformatorski postaji, ki jo je zadela strela v Župi Dubrovački. Del prebivalstva je bil nekaj časa brez oskrbe z električno energijo.

Strela je zadela tudi infrastrukturo hrvaškega telekoma, kar je povzročilo težave pri povezavah s svetovnim spletom, telefoni in televizijskimi sprejemniki. Številni uporabniki so ostali brez svojih računalnikov.

Iz dubrovniškega vodovoda so sporočili, da je treba vodo pred pitjem prekuhati.

Na dubrovniškem letališču Čilipi in v mestu Hvar na istoimenskemu otoku je v ponedeljek padlo več kot 130 litrov dežja na kvadratni meter, na skrajnem hrvaškem polotoku Prevlaka dobrih 117 litrov, v Komiži na otoku Visu pa 107 litrov, je še objavil državni hidrometeorološki zavod.

Napovedali so, da bo tudi danes ponekod več dežja, posebej v osrednji Hrvaški in goratih predelih, a ne tako, kot je bilo v ponedeljek.

Iz Hrvaškega avto kluba so sporočili, da sta zaradi burje avtocesti Zagreb-Reka med odcepoma Kikovica in Delnice ter avtocesta Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok - Posedarje odprti samo za osebna vozila.

Podobne omejitve so tudi na državni cesti proti Dalmaciji med odcepoma Maslenica-Zaton Obrovački, na jadranski magistrali na območju Novega Vinodolskega, Senja in Karlobaga ter na mostu proti otoku Pagu.

STA


Najbolj brano