Črna gora odlikovala Milana Kučana

Črna gora je bivšemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu podelila odlikovanje red črnogorske zastave prve stopnje, so danes sporočili iz urada črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića.

Milan Kučan Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Milan Kučan Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PODGORICA > Črnogorski predsednik Filip Vujanović bo odlikovanje Milanu Kučanu izročil v četrtek v narodni knjižnici Đurđe Crnojević na Cetinju.

Kučan je odlikovanje prejel, ker je narodni knjižnici Črne gore podaril izvod Iconoteche Valvasoriane, faksimila zbirke 7752 grafik, ki jih je zbral Janez Vajkard Valvasor (1641-1693).

Zbirka v 17 zvezkih obsega grafike in risbe različnih formatov, ki vključujejo Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha in Jaquesa Callota ter druge znane in neznane mojstre nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih mojstrov 16. in 17. stoletja.

Valvasor je zbirko, ki jo je nakupil na štirinajstletnih potovanjih po Evropi, nalepil v zvezke velikega formata, vezane v usnje. Njen izvirnik je v Biblioteki Metropolitani zagrebške nadškofije.

STA


Najbolj brano