Cristicchi častni občan Trsta

Rimski kantavtor Simone Cristicchi je postal častni občan Trsta. Mestna skupščina je v petek odobrila sklep, ki ga je predstavil župan Roberto Cosolini. Njegov odlok je podprlo 26 občinskih svetnikov, slovenska svetnika, predsednik občinskega sveta Iztok Furlanič in predstavnik Slovenske skupnosti Igor Švab, pa se glasovanja nista udeležila.

Rimski kantavtor Simone Cristicchi je postal častni občan 
Trsta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rimski kantavtor Simone Cristicchi je postal častni občan Trsta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

TRST > Predstavitev sklepa o podelitvi naslova častnega občana Simoneju Cristicchiju je bila za župana Roberta Cosolinija “dolžnostna”, potem ko je občinski svet 13. maja letos odobril resolucijo svetnika Forze Italia Lorenza Giorgija, ki je obvezovala župana, naj za to poskrbi, piše Primorski dnevnik.

Župan Cosolini je v utemeljitvi za podelitev naslova častnega župana Cristicchiju zapisal, da je njegova gledališka predstava o “eksodusu Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije”Skladišče 18 (Magazzino 18), napisana z Janom Bernasom in v režiji Antonia Calende, doživela velik uspeh in je že ob premieri “s huronskimi aplavzi utišala polemike, ki so se razvnele še pred uprizoritvijo predstave.” Zapisano je še, da je Cristicchi s svojim delom “z veliko uravnovešenostjo in spoštovanjem omogočil, da so mnogi Italijani izvedeli za tragične dogodke eksodusa,” s čemer je tudi “prispeval k utrditvi procesa sožitja med tukajšnjimi ljudstvi”.

Spletno uredništvo


Najbolj brano