Clintonova pozvala k svetovni konferenci o beguncih

Nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v sredo predlagala sklic mednarodnega vrha na temo begunske krize v Evropi, ki bi lahko potekal v prihodnjih tednih, ko se bodo v New Yorku na 70. obletnici ZN zbrali svetovni voditelji. Uradni Washington ni napovedal nobenih novih ukrepov.

Hillary Clinton Foto: Seth Wenig
Hillary Clinton Foto: Seth Wenig

WASHINGTON > Bela hiša sporoča, da administracija predsednika Baracka Obame razmišlja o številnih pristopih za pomoč evropskim in drugim zaveznikom, ki se ubadajo z begunci iz severa Afrike, Bližnjega vzhoda in Azije, vendar pa o sprejemu večjega števila beguncev ni govora. Na vprašanje, ali se čutijo odgovorne za povečanje pomoči, je tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest ponovil, da so doslej prispevali štiri milijarde dolarjev humanitarne pomoči, nadaljujejo pa se tudi diplomatska prizadevanja za mirno rešitev krize.

Državni sekretar John Kerry je na srečanju s člani pravosodnega odbora ameriškega senata omenil, da namerava State Department letno kvoto sprejema beguncev v ZDA prihodnje leto povečati za 5000 na 75.000, med katerimi naj bi bili tudi begunci iz Sirije.

Po štirih letih in pol državljanske vojne v Siriji so ZDA doslej sprejele okoli 1500 sirskih beguncev. Domove je v Siriji zapustilo skoraj 12 milijonov ljudi. Predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley iz Iowe ni navdušen nad tem, da Kerry odpre “poplavne zapornice”, ampak je predlagal, naj raje več beguncev sprejmejo bogate arabske države, kot sta Združeni arabski emirati in Savdska Arabija.

V ZDA so zaskrbljeni, da bi z begunci prišli tudi teroristi. Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je dejal, da nimajo pregleda nad temi ljudmi in Islamska država zagotovo skuša med begunce vplesti tudi svoje operativce.

Na problem beguncev je v sredo v senatu slikovito opozarjal senator iz Arizone John McCain, ki je največji jastreb in Baracka Obamo nenehno obtožuje, da je zavozil politiko do Bližnjega vzhoda. Pokazal je povečano fotografijo triletnega Ajlana Kurdija, ki je utonil ob Turčiji skupaj z bratom in mamo. Dejal je, da ta podoba preganja svet, še bolj pa bi ga moralo preganjati to, da ZDA še vedno ne nameravajo storiti nič smiselnega za zaustavitev morije.

Hillary Clinton ni pozvala k sprejemu večjega števila beguncev v ZDA, vendar pa je poudarila, da morajo ZDA pri reševanju globalnega problema prevzeti vodilno vlogo. Pri tem se je sklicevala na papeža Frančiška, ki je dejal, da je to mednarodni problem, ki zahteva mednarodni odgovor.

Begunska kriza je sprožila pozive k povečanju ameriške pomoči tudi med drugimi politiki. Demokratski predsedniški kandidat Martin O'Malley je pozval, naj ZDA sprejmejo 65.000 beguncev iz Sirije. Neprizadeti niso ostali niti nekateri republikanci.

Predsedniški kandidat Marco Rubio ni govoril o natančnih številkah, vendar je pozval k sprejemu večjega števila beguncev. Celo Donald Trump, ki se je v ospredje republikanskih kandidatov prebil tudi s protiimigrantsko retoriko, je večkrat povedal, da morajo ZDA narediti več.

STA


Najbolj brano