Clintonova naj bi dobila milijon glasov več od Trumpa

Glede na poročilo nestrankarske organizacije Cook Political Report je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah pred tednom dni dobila več kot milijon glasov volilcev več od republikanca Donalda Trumpa, ki je zmagal zaradi večjega števila osvojenih elektorskih glasov.

Glede na poročilo nestrankarske organizacije Cook Political 
Report je demokratska predsedniška kandidatka Hillary 
Clinton na ameriških predsedniških volitvah pred tednom dni 
dobila več kot milijon glasov volilcev več od republikanca 
Donalda Trumpa Foto: STA
Glede na poročilo nestrankarske organizacije Cook Political Report je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah pred tednom dni dobila več kot milijon glasov volilcev več od republikanca Donalda Trumpa Foto: STA

NEW YORK > Uradno štetje glasov povsod še ni povsem končano, do srede pa je imela Clintonova skoraj 62 milijonov glasov, Trump pa skoraj 61 milijonov. K temu seštevku bodo dodani še določeni glasovi iz Kalifornije, Utaha in Washingtona, pa tudi Michigana, kjer zmagovalca še vedno niso razglasili, čeprav bo to najverjetneje Trump, ki se je skupaj s privrženci pred volitvami pritoževal nad elektorskim sistemom, ker je računal, da bo zaradi njega izgubil, čeprav bo dobil več glasov volilcev.

V ZDA predsednika volijo po zveznih državah. Zmagovalec posamezne države osvoji njene elektorske glasove, katerih število je v bistvu odvisno od števila prebivalcev te države. Čeprav imajo države z večjim številom prebivalstva ustrezno več elektorjev, pa so strokovnjaki na primer izračunali, da je zaradi sistema glas volilca v Wyomingu na primer vreden kot dva glasova volilcev v Kaliforniji.

Po Trumpovi zmagi se je sedaj položaj obrnil in novoizvoljeni predsednik sedaj več nima nič proti elektorskemu sistemu, demokrati pa so vse bolj glasni v zahtevah, da se ga odpravi. Trump sicer trdi, da bi v primeru drugačnega sistema vodil drugačno kampanjo in bi vseeno zmagal. Zadnji zmagovalec z manjšim številom glasov volilcev od poraženca je bil prav tako republikanec in sicer George Bush mlajši leta 2000.

Na prvem javnem dogodku po porazu je Hillary Clinton v sredo priznala, da si je po porazu včasih želela, da ne bi nikoli več odšla od doma. Na dogodku, ki ga je sponzoriral humanitarni Sklad za obrambo otrok v Washingtonu, je priznala, da ji priti na dogodek ni bilo najlaže. "Minuli teden se je večkrat zgodilo, da sem želela samo biti z dobro knjigo ali našim psom in da ne bi nikoli več odšla iz hiše," je dejala.

Glede izida volitev pa je dejala, da ve, da so mnogi, tako kot ona, razočarani. Ponovila je, da pri volitvah ni šlo za eno osebo, temveč državo, ki jo imajo radi in za gradnjo Amerike, ki je polna upanja, vključujoča in širokosrčna.

STA


Najbolj brano