Članici Pussy Riot tožita Rusijo zaradi zapora

Članici ruske pankovske skupine Pussy Riot sta pred Evropskim sodiščem za človekove pravice sprožili tožbo proti Rusiji, ker sta bili zaradi protesta v moskovski cerkvi obsojeni in zaprti.

Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova (na fotografiji) trdita, da so ju v zaporu mučili. Vsaka zahteva 120.000 evrov odškodnine. Foto: Wikipedia
Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova (na fotografiji) trdita, da so ju v zaporu mučili. Vsaka zahteva 120.000 evrov odškodnine. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova zatrjujeta, da sta bili pri tem mučeni. Vsaka zahteva 120.000 evrov odškodnine.

Aljohina in Tolokonikova sta bili obsojeni na dve leti zapora zaradi “huliganstva”, ker sta sodelovali pri performansu proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v moskovski pravoslavni katedrali februarja 2012. Skupaj s priporom sta v zaporu preživeli 21 mesecev, potem ko so ju konec decembra lani pomilostili in izpustili na prostost.

Vendar sta obe ocenili, da je šlo pri amnestiji več sto zapornikov zgolj za potezo za kupovanje priljubljenosti Putina. Napovedali sta boj za pravice ostalih zapornikov v Rusiji in boj za njihove človekove pravice.

Sojenje članicam Pussy Riot in njuna končna obsodba je naletela na močne odzive na Zahodu, medtem ko so jih v Rusiji videli predvsem kot bogokletnice, ki se norčujejo iz Rusije in ruske pravoslavne cerkve.

STA


Najbolj brano