Članice EU dosegle proračunski dogovor, na vrsti je Evropski parlament

Članice EU so danes dosegle dogovor o rebalansih proračuna za letos in o proračunu za prihodnje leto, vključno z glavnim odprtim vprašanjem neplačanih računov članicam iz evropske blagajne. Ta dogovor bo stališče članic za zadnji krog pogajanj z Evropskim parlamentom, ki se bo začel popoldne. Rok za dogovor se izteče opolnoči.

Članice EU so  dosegle dogovor o rebalansih proračuna za letos in o proračunu za prihodnje leto. Dogovor bo stališče članic za zadnji krog pogajanj z Evropskim parlamentom, ki se bo začel popoldne. Foto: STA
Članice EU so dosegle dogovor o rebalansih proračuna za letos in o proračunu za prihodnje leto. Dogovor bo stališče članic za zadnji krog pogajanj z Evropskim parlamentom, ki se bo začel popoldne. Foto: STA

BRUSELJ > Pogajanja so zelo zapletena in večplastna. Vključujejo sedem rebalansov proračuna za letos in proračun za prihodnje leto. Najprej so se morale dogovoriti članice med seboj, sedaj se morajo uskladiti še z Evropskim parlamentom.

Veleposlaniki članic pri EU so se danes dogovorili, da je mogoče za pokritje neplačanih računov članicam iz evropskega proračuna uporabiti instrumente prožnosti, ki so v izjemnih okoliščinah na voljo v sklopu finančnega okvira za obdobje 2014-2020, so sporočili iz tiskovne službe Sveta EU.

Slovenija ima za 313 milijonov evrov neplačanih računov

Neplačila izstavljenih računov članicam iz proračuna, ki se vse bolj kopičijo, so bila glavno odprto vprašanje v pogajanjih o sedmih rebalansih letošnjega proračuna. Neplačani računi so problem za neto plačnice, tudi Slovenijo.

“Samo za Slovenijo je to trenutno 313 milijonov evrov, kar se bo povečalo na preko 350 milijonov evrov,” je pred desetimi dnevi v Bruslju opozoril finančni minister Dušan Mramor.

Rebalansi letošnjega proračuna vključujejo tudi 18,4 milijona evrov, ki bi jih morala dobiti Slovenija iz evropskega solidarnostnega sklada v pomoč pri odpravljanju posledic žledoloma.

Prav tako rebalansi vključujejo sporno poravnavo plačil članic v evropski proračun, ki predvideva vplačilo 9,5 milijard evrov, kar je izjemno velika vsota, zato je Evropska komisija predlagala možnost podaljšanja izvedbe poravnave do 1. septembra prihodnje leto.

Članice EU bi predlog proračuna oklestile, parlament bi ga zvišal

V pogajanjih o proračunu za prihodnje leto želijo članice oklestiti predlog Evropske komisije, Evropski parlament pa ga želi zvišati. Komisija je predlagala, naj bo proračun za plačila 142 milijard evrov, kar je slabih pet odstotkov več kot letos, Članice želijo izdatke za plačila oklestiti za dve milijardi, Evropski parlament pa jih želi zvišati za več kot štiri milijarde.

Brez dogovorjenega proračuna velja pravilo dvanajstin

Danes dosežen dogovor je stališče članic za zadnji krog pogajanj z Evropskim parlamentom v sklopu spravnega odbora, ki se začne ob 17. uri. Rok za dogovor se izteče opolnoči.

Evropski proračun predlaga komisija, članice in parlament pa o njem enakovredno odločata. Zadnja postaja v postopku je spravni odbor, ki ga sestavljajo članice in parlament, sestankov pa se udeleži tudi komisija.

Če spravni odbor doseže dogovor, ga morajo nato v 14 dneh članice in parlament še formalno potrditi. Če dogovor ni dosežen v roku, torej do polnoči, mora Evropska komisija predložiti nov predlog proračuna za prihodnje leto.

Če proračun za prihodnje leto ne bo sprejet pravočasno, obvelja pravilo dvanajstin. To pomeni, da se lahko vsak mesec za določeno poglavje porabi dvanajstina proračunskega denarja, dodeljenega zanj v predhodnem proračunu, ali dvanajstina denarja po komisijinem predlogu proračuna. Med tema dvema možnostma se izbere manjši znesek.

STA


Najbolj brano