Cipras vabi Ruse k sodelovanju pri privatizaciji v Grčiji

Grški premier Aleksis Cipras je danes v nadaljevanju obiska v Moskvi pozval ruske vlagatelje k sodelovanju pri načrtovani privatizaciji grških podjetij. Kot je povedal, se že pogajajo o vzpostavljanju skupnih podjetij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > Interes za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Rusijo in Grčijo je v sredo po srečanju z Aleksisom Ciprasom izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Nakazal je predvsem možnost vlaganja v večje infrastrukturne projekte v Grčiji, s čimer bi Rusija pomagala tudi pri zagonu obubožanega grškega gospodarstva.

Putin je pri tem izpostavil predvsem možno sodelovanje Grčije pri izgradnji novega plinovoda v EU preko Turčije, ki naj bi zdaj nadomestil odpovedani Južni tok. Grčija naj bi postala nekakšno regionalno plinsko vozlišče in tudi glavna tranzitna država ruskega plina v Evropo, je v sredo nakazal Putin.

Evropska komisija se je danes na te napovedi že odzvala, a predvsem v smeri, da bo moral tudi novi projekt “Turški tok” spoštovati evropske zahteve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Stroga evropska zakonodaja naj bi bila sicer glavni razlog, da se je Moskva odločila za odpoved Južnega toka, ki naj bi zaobšel problematično Ukrajino preko Črnega morja skozi Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko in Slovenijo do Avstrije in Italije.

V Bruslju so se tudi sicer precej zadržano odzvali na Ciprasov obisk v Moskvi, v okviru katerega se je grški premier med drugim zavzel za odpravo evropskih sankcij proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini. “Vedno smo pričakovali, da bo Grčija, ki je del evropske družine, podpirala evropsko enotnost,” je dejal govorec Evropske komisije Margaritis Schinas.

Več Schinas po poročanju APA ni želel komentirati. Niti ne napovedi, da naj bi Grčija in Rusija preko skupnih podjetij zaobšli ruski embargo na evropske prehrambene izdelke, kar je bil ruski protiukrep na evropske sankcije in je močno prizadel grški izvoz v Rusijo. Schinas je spomnil le na izjavo Putina, da Rusija ne bo delala izjem za posamezne države glede reševanja vprašanja sankcij z EU kot celoto.

Več podrobnosti sicer o morebitnih skupnih rusko-grških podjetjih ni znanih. Je pa Cipras danes v Moskvi izrazil optimizem, da bo prišlo do olajšanja ruskega embarga na grške prehrambene izdelke. Grški izvoz je zaradi ruskega embarga v lanskem letu upadel kar za 40 odstotkov glede na leto 2013.

Veliko upov Cipras polaga predvsem v sodelovanje Rusov pri privatizaciji v Grčiji, še poroča dpa. Kot navajajo grški mediji, bi ruska podjetja lahko sodelovala tudi pri prodaji pristanišča v Solunu in pri privatizaciji železnic.

Cipras se bo danes za zaključek obiska v Moskvi sestal še s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom. Tako ruski kot grški pravoslavni kristjani bodo namreč ta teden praznovali veliko noč.

STA


Najbolj brano