Grški premier Cipras je odstopil

Grški premier Aleksis Cipras je danes odstopil s položaja in pozval k predčasnim volitvam, poročajo tuje tiskovne agencije.Predlagal je, da bi bile predčasne volitve v Grčiji 20. septembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > Aleksis Cipras bo sedaj po navedbah grških medijev sledil dvema ciljema - najprej se bo soočil z uporniškim levim krilom v svoji vladajoči stranki Siriza, nato pa si bo poskušal zagotoviti nov mandat pred nastopom novih varčevalnih ukrepov.

Grčija je danes iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) dobila prvo tranšo pomoči v višini 13 milijard evrov, s čimer so Grčiji omogočili poplačilo nujnih finančnih obveznosti Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).

Sicer pa Ciprasu minuli teden na glasovanju o nadaljnjih rezih ni uspelo zbrati večine koalicijskih glasov. Med poslanci Ciprasove Sirize je “izginilo” kar 44 glasov podpore: 32 Sirizinih poslancev je glasovalo proti, 11 se jih je vzdržalo, enega pa preprosto ni bilo. S tem je vlada izgubila minimalno podporo, ki jo potrebuje, da lahko preživi.

Grška ustava sicer ne predpisuje, kdaj mora priti do glasovanja o zaupnici, ga pa priporoča v primeru, ko podpora vladi pade pod mejo 120 poslancev. Sicer pa je parlament takrat podprl nov program mednarodne finančne pomoči, zahvaljujoč opozicijskim strankam.

STA


Najbolj brano