Cipras naj bi načrtoval preoblikovanje vlade

Grški premier Aleksis Cipras po današnjem poročanju grških medijev načrtuje korenito preoblikovanje vlade. S tem naj bi se odzval na napovedi več poslancev levega tabora v parlamentu, da bodo glasovali proti dodatnim varčevalnim ukrepom. Parlament naj bi v sredo glasoval o novih reformnih in varčevalnih predlogih.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > Med tistimi, ki naj bi leteli iz vladnega kabineta, naj bi bila minister za energetiko Panagiotis Lafazanis in minister za socialne zadeve Dimitris Stratulis, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na grške medije. Ta ministra veljata za voditelja levičarskega krila vladajoče Sirize in naj bi obvladovala kar 40 poslancev. Siriza sicer v parlamentu zaseda 149 sedežev.

V sredo naj bi grški parlament glasoval o zakonodaji o nizu ukrepov, ki med drugim vključujejo ureditev sistema davka na dodano vrednost in razširitev davčne osnove za povečanje prihodka ter hitrejšo uvedbo ukrepov za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema kot del celovite pokojninske reforme.

Probleme pa bodo Aleksisu Ciprasu morda delali tudi njegovi koalicijski partnerji, Neodvisni Grki. Vodja te stranke Panos Kamenos je danes po srečanju s Ciprasom dejal, da so premierja države evrskega območja izsiljevale. “Šlo je za udar Nemčije, Finske, Nizozemske in držav Baltika,” je povedal Kamenos. A ob tem ni dajal namigov, kako bodo poslanci njegove stranke glasovali o novih varčevalnih ukrepih. Po njegovih besedah bodo Neodvisni Grki še naprej podpirali Ciprasovo vlado, a obenem načeloma zavračajo varčevalno politiko. Neodvisni Grki sicer v parlamentu zasedajo 13 sedežev.

Kljub dogovoru, ki ga je grška vlada sklenila z evrskimi partnerji, pa grške banke še naprej ostajajo zaprte. Tako naj bi ostalo do srede. Namestnik finančnega ministra Dimitris Mardas je namreč danes podpisal ustrezen odlok, s katerim bodo vrata bank ostala zaprta še dva dni.

Nadzor kapitalskih tokov je bil uveden prejšnji teden. Na dan lahko Grki s svojih računov dvignejo le 60 evrov, nakazila v tujino pa so možna le z blagoslovom centralne banke in finančnega ministrstva.

STA


Najbolj brano