Cipras na obisk v Rusijo

Grški premier Aleksis Cipras bo v sredo in četrtek na obisku v Rusiji. Grčija, ki nujno potrebuje pomoč za poplačilo ogromnih dolgov, je sredi pogajanj z EU in IMF, obisk Ciprasa v Moskvi pa je v evropskih vrstah sprožil strahove, da bi lahko Grčija zgradila novo zavezništvo z Rusijo. O tem ne v Atenah ne v Moskvi niso govorili.

Grški premier Aleksis Cipras bo v sredo in četrtek na obisku 
v Rusiji.
Grški premier Aleksis Cipras bo v sredo in četrtek na obisku v Rusiji. 

ATENE, MOSKVA > Grški finančni minister Janis Varufakis je v ponedeljkovem pogovoru za časnik Naftemboriki poudaril, da je treba grško krizo rešiti v okviru evropske družine in EU, odnosi z državami zunaj EU pa da so povsem druga stvar.

Glede na Varufakisove besede tako očitno ni dvoma, da bo Grčija finančno pomoč iskala samo pri evropskih partnerjih, bo pa, tako kot drugi, negovala dvostranske odnose tudi s tretjimi državami.

Tudi v Kremlju pred obiskom niso želeli podpihovati ugibanj o ruski pomoči Grčiji. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je skopo povedal, da bodo na dnevnem redu obiska Aleksisa Ciprasa grške ekonomske razmere in nenavdušenje Aten nad politiko sankcij EU do Rusije. Pripravljenost Rusije za finančno pomoč Grčiji pa bo odvisna od prošnje Aten, je po poročanju današnjega britanskega časnika Financial Times (FT) poudaril Peskov.

Grčija Rusijo uporablja zato, da bi razjezila in prestrašila Berlin?

Kljub temu so nekateri v EU pred obiskom Aleksisa Ciprasa, ki bo spričo zaostrenih odnosov med EU in Rusijo zaradi ukrajinske krize eden redkih evropskih voditeljev na obisku v Moskvi, izražali bojazen. Zbliževanje med Grčijo in Rusijo je zaskrbelo vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfreda Webra.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je za časnik Hannoversche Allgemeine Zeitung od Ciprasa zahteval, naj s postavljanjem enotnosti EU glede Rusije pod vprašaj ne vznemirja evropskih partnerjev.

Na drugi strani je nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel v pogovoru za časnik Rheinische Post izjavil, da si ne predstavlja, da bi bil kdorkoli v Atenah pripravljen obrniti hrbet Evropi in se vreči v naročje Rusiji.

Da Grčija Rusijo uporablja samo zato, da bi razjezila in prestrašila Berlin, pa je bil za FT prepričan tudi strokovnjak za grško-ruske odnose na berlinski svobodni univerzi Teoharis Grigoriadis.

Cipras: Sankcije EU proti Rusiji ne vodijo nikamor

Cipras, ki se bo v Moskvi srečal s Putinom in premierjem Dmitrijem Medvedjevom, je pred odhodom v Rusijo za rusko tiskovno agencijo Tass ponovil, da sankcije EU proti Rusiji ne vodijo nikamor. Poudaril je tudi, da bo morala nova evropska varnostna arhitektura vključevati Rusijo.

Sogovorniki v Moskvi bodo pretresali tudi zelo konkretne teme. Na mizi bodo po napovedih cene plina, možnosti podaljšanja projekta plinovoda Turški tok med Rusijo in Turčijo v Grčijo, ruske naložbe v Grčiji, predvsem v raziskave naftnih zalog na morskem dnu, železniška družba Trainose in embargo na grške kmetijske proizvode. Kot piše FT, Atene upajo, da bo Moskva odpravila povračilno prepoved na uvoz sadja iz Grčije.

Cipras bo v Rusiji znova maja, ko se bo kot eden redkih evropskih voditeljev udeležil slovesnosti ob 70. obletnici zmage zaveznikov v drugi svetovni vojni. Pred njim je rusko prestolnico že februarja, manj kot tri tedne po zmagi levičarske Sirize na parlamentarnih volitvah, obiskal zunanji minister Nikos Kocjas.

STA


Najbolj brano