Cipras na minskem polju: Del Sirize proti reformam, v sredo stavke

Grški premier Aleksis Cipras je pred težko nalogo. Poslance vladajoče Sirize mora prepričati, naj v sredo v parlamentu potrdijo ukrepe, ki jih upniki zahtevajo pred začetkom pogajanj o novem programu pomoči. Del Sirize reformam nasprotuje, v sredo pa se obeta tudi več stavk. Cipras se je znašel na minskem polju, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Grški premier Aleksis Cipras je pred težko nalogo. Poslance 
vladajoče Sirize mora prepričati, naj v sredo v parlamentu 
potrdijo ukrepe, ki jih upniki zahtevajo pred začetkom pogajanj o novem programu pomoči.
Grški premier Aleksis Cipras je pred težko nalogo. Poslance vladajoče Sirize mora prepričati, naj v sredo v parlamentu potrdijo ukrepe, ki jih upniki zahtevajo pred začetkom pogajanj o novem programu pomoči. 

ATENE > Voditelji območja evra so po maratonskih pogajanjih v ponedeljek zgodaj zjutraj dosegli dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji, težkem od 82 do 86 milijard evrov, vendar so od Aten zahtevali, naj do srede sprejmejo niz najnujnejših ukrepov.

Ti se med drugim nanašajo na davek na dodano vrednost, pokojninski sistem in zagotovitev neodvisnosti državnega statističnega urada. Če bo v prihodnjih tednih sprejet dogovor o novem programu pomoči, Grke čakajo še korenitejši ukrepi, povezani tudi z bolečo privatizacijo.

Evrske partnerice bi morale Grčiji zaradi opustošenja gospodarstva in bank v zadnjih dveh tednih dolžniško breme razbremeniti precej bolj, kot so to predvidele doslej, kaže študija IMF, ki jo je videla tiskovna agencija Reuters. IMF med drugim meni, da bi morale evropske države Grčiji odobriti 30-letni moratorij na odplačevanje celotnega dolga.

Cipras, ki je po koncu pogajanj dejal, da boljšega dogovora ni mogel doseči, se je tako znašel pred težko nalogo. Sprejeti mora reforme, ki jih je s svojo stranko Siriza ves čas zavračal. "Vlada se giblje na političnem minskem polju," je danes zapisal grški časnik To Ethnos.

Del poslancev Sirize pri takšnem varčevalnem paketu - evropski partnerji sicer poudarjajo, da gre bolj kot za varčevalni za reformni program - ne želi sodelovati, lahko pa Cipras računa na podporo opozicijskih strank, ki so zagotovile, da bodo ukrepe podprle.

Čeprav ima Cipras večino za sprejem ukrepov praktično zagotovljeno, pa lahko razvoj dogodkov negativno vpliva na vlado. Kot poroča dpa, ne gre izključiti niti delitve Sirize. Mediji denimo že ugibajo, da bi se lahko levo krilo Sirize odcepilo in ustanovilo Stranko drahme.

Cipras bo tako šele na glasovanju, ki je predvideno v sredo pozno zvečer, videl, koliko je odpadnikov v njegovi stranki. Na zadnjem glasovanju, ko so mu poslanci potrdili mandat za pogajanja na vrhu območja evra, se je 32 od 149 poslancev Sirize tako ali drugače oddaljilo od vlade.

Nekateri so glasovali proti, nekateri so se glasovanja vzdržali, nekateri pa so premierju potrdili mandat, a so ob tem jasno povedali, da so to storili v nasprotju z lastnimi prepričanji. Takšnih poslancev naj bi bilo v sredo še več, saj so tokrat na mizi konkretni ukrepi, ki bodo vplivali na življenje navadnih državljanov.

Med Grki se medtem že krepi nezadovoljstvo nad zadnjimi potezami grške vlade. Državni uslužbenci, negovalno osebje v državnih bolnišnicah in zaposleni v lekarnah so za sredo napovedali stavke, nasprotniki reform pa so pozvali k protestom.

Cipras se je z nedavnim referendumom o pogojih za nadaljnjo finančno pomoč tako po mnenju večine analitikov precej uštel. Menil je, da bodo glasovi proti, ki so prepričljivo pretehtali nad glasovi za, okrepili njegov pogajalski položaj, zdaj pa se je zgodilo prav nasprotno. Mednarodni upniki so ga za izgubo zaupanja kaznovali s še strožjimi ukrepi.

STA


Najbolj brano