Cipras: Progam grške vlade ne bo breme za evropske državljane

Novi grški premier Aleksis Cipras je po današnjem srečanju z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom na Dunaju zatrdil, da program njegove vlade ne bo breme za državljane EU.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

DUNAJ > Ob tem je Aleksis Cipras izrazil optimizem, da bo z Brusljem mogoče doseči dogovor glede grških dolgov.

“Obstaja skupen interes za rešitev te krize. Sem optimističen, da bomo dosegli kompromis z našimi evropskimi partnerji,” je Cipras po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal na novinarski konferenci na Dunaju.

“Zgodovina EU je polna padcev in vzponov, a vedno smo našli rešitev. Ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli doseči dogovora,” je poudaril grški premier in dodal, da si želi rešitve, ki bi bila izvedljiva za evropske partnerje.

Werner: EU in Grčija morata v tednu dni najti rešitev

Pred sredinim izrednim zasedanjem finančnih ministrov evroskupine glede vprašanja grških dolgov niti Cipras niti Werner Faymann danes nista izrazila jasnega mnenja glede tega vprašanja. Avstrijski kancler je sicer opozoril, da trenutno ni rešitve za razkol med z Grčijo v preteklosti dogovorjenimi varčevalnimi in reformnimi programi ter predstavami in željami nove grške vlade.

Po njegovih besedah je nujno, da EU in Grčija v roku tedna dni najdeta rešitev za grške dolgove. Pri tem je Faymann opozoril, da mora Grčija svoje obveznosti izpolniti, za davkoplačevalce drugih članic evroobmočja pa ne ne sme priti do dodatnih stroškov.

Cipras in Faymann pa sta odločeno napovedala, da se bosta na evropski ravni skupno zavzemala za ostrejši boj proti davčnim utajam in prevaram. “Davčne utaje niso le grški, temveč tudi evropski problem, ki potrebuje rešitev,” je poudaril Cipras.

Grški premier je še obljubil, da program njegove vlade, ki ga je grškemu parlamentu predstavil v nedeljo, ne bo breme za državljane EU.

Cipras: Grčija želi sama sanirati svoje dolgove

V nedeljo je Cipras obljubil, da bo izpolnil vse obljube, ki jih je njegova Siriza dala pred volitvami. Ob tem je zatrdil, da Grčija ne bo prosila za podaljšanje evropskega dela progama mednarodne finančne pomoči, ki se izteče konec februarja, temveč bo zahtevala premostitveni posojilni program, dokler se ne doseže nov celovit dogovor o sanaciji dolgov.

Grški premier je dejal, da si Grčija želi sanirati svoje dolgove, a da grškega gospodarstva “ne bo obsodila na večno recesijo”.

Kot prioriteto svoje vlade je Cipras izpostavil še blaženje posledic strogih varčevalnih ukrepov v zadnjih letih.

STA


Najbolj brano