Cipras: Predlogi bodo pravični, dostojanstveni in primerni

Grčija je naredila prvi korak k novi finančni pomoči. Država je danes namreč uradno vložila prošnjo za program pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM, konkretne predloge reform, ki bi jih izvedla v zameno za novo finančno pomoč, pa naj bi predstavila v četrtek. Grški premier Aleksis Cipras napoveduje, da bodo predlogi kredibilni.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

LUXEMBORUG, STRASBOURG, ATENE> Grčija je prošnjo poslala, potem ko ji je dal vrh območja evra čas do konca četrtka, da posojilodajalcem predstavi resne in tehtne predloge. Evroskupina je prošnjo Grčije danes obravnavala na ravni delovne skupine, v soboto je predviden novi krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, v nedeljo pa vrh celotne EU. Na slednjem naj bi voditelji povezave sprejeli odločitev o prihodnji usodi Grčije v evrskem območju.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je kot predsednik sveta guvernerjev ESM danes Evropski komisiji in Evropski centralni banki (ECB) že poslal obvestilo o prejemu grške prošnje. Obema ustanovama je poveril, naj grško prošnjo proučita.

Cakalotos: Grčija bi lahko prihodnji teden začela z izvajanjem ukrepov

Pri tem morata ugotoviti, ali obstaja tveganje za finančno stabilnost evrskega območja, skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) proučiti, ali je grški javni dolg vzdržen, in oceniti finančne potrebe Grčije. Poročilo komisije in ECB bo ena od podlag za načelno odločitev ESM o odobritvi pomoči.

A najprej mora Grčija evrskim partnericam in institucijam predstaviti konkretne predloge javnofinančnih in reformnih ukrepov. V vsakem primeru bo namreč program pomoči iz ESM vseboval stroge varčevalno-reformne pogoje. To je osnovno vodilo tega mehanizma, ki ga je območje evra vzpostavilo v odgovoru na dolžniško krizo nekaterih članic območja skupne valute.

Grški finančni minister Evklid Cakalotos je v današnjem pismu ESM napovedal, da bi država prihodnji teden začela z izvajanjem vrste ukrepov, med njimi pokojninske in davčne reforme, če bi od ESM prejeli triletno posojilo. Višina zaprošenega posojila sicer ni znana.

Cipras: Predlogi bodo pravični, dostojanstveni in primerni

Atene so v svoji prejšnji prošnji za pomoč iz ESM konec junija predlagale 29 milijard evrov v obdobju dveh let. A v vmesnem času je IMF objavil rezultate analize grških financ s konca junija, ki kažejo, da finančne potrebe Grčije krepko presegajo 50 milijard evrov, v zadnjem času paralize bančnega sistema in gospodarstva pa se le še povečujejo.

Cakalotos je v pismu ESM poudaril nujnost prošnje za posojilo v luči krhkosti bančnega sistema, pomanjkanja razpoložljive likvidnosti, prihodnjih obveznosti, nakopičenih internih zaostankov poplačil in želje, da poravnajo zaostale obveznosti, med njimi IMF. Ponovil je željo Grčije, da ostane članica območja z evrom.

Minister je napovedal, da bo Grčija predloge ukrepov podrobneje predstavila v četrtek. To je ob koncu današnje večurne in vroče razprave o Grčiji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta obljubil tudi premier Aleksis Cipras. Kot je napovedal, bodo predlogi, ki jih bodo predložile Atene, “pravični, dostojanstveni in primerni”. To bo konkreten in kredibilen “akcijski načrt”, je dejal.

Cipras: Naša evropska hiša bo morala biti solidarna ali pa bo v resnih težavah

Za zdaj veliko odzivov na grško potezo ni. V Berlinu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarili, da na mizi še vedno ni dovolj konkreten reformni program, da bi ga lahko ovrednotili. Nekoliko bolj se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opogumil francoski premier Manuel Valls. Ocenil je, da je današnje grško pismo ESM uravnoteženo in pozitivno ter kaže na resnično voljo za reforme in napredek.

Cipras je sicer danes v Evropskem parlamentu krepil načeto zaupanje v Grčijo. Poslancem je sporočil, da so Grki na nedeljskem referendumu, na katerem so zavrnili predlog mednarodnih posojilodajalcev, poslali jasno sporočilo, da bo morala biti “naša evropska hiša solidarna ali pa bo v resnih težavah”. Kot je dejal, gre za glas demokracije, ki mu moramo prisluhniti. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo evropski voditelji v prihodnjih dneh lahko našli rešitve, četudi ne bodo preproste.

“Potrebujemo dogovor, ki nam bo dal vedeti, da je luč na koncu predora,” je ponazoril. “Zdaj imamo priložnost začeti na novo, ne da bi ponovili stare napake,” je poudaril. Prevzel je polno odgovornost za dogajanje v Grčiji v zadnjih petih mesecih. “A moramo priznati, da so se težave začele prej, pred petimi leti in pol z začetkom programov pomoči,” je nadaljeval. Ob tem je zagotovil, da bo Grčija nadaljevala reforme. “Imamo mandat grškega ljudstva in smo odločeni, da se ne bomo spopadli z Evropo, temveč bomo spremenili Grčijo,” je zagotovil.

Tusk: Brez enotnosti glede Grčije se bomo čez štiri dni zbudili v drugačni Evropi

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem ob zaključku razprave o Grčiji v parlamentu izpostavil, da imajo Atene in njeni evropski partnerji zdaj še “zadnjo možnost”, da dosežejo rešitev, ki bo Grčijo obdržala v območju z evrom. “Brez enotnosti glede Grčije se bomo čez štiri dni zbudili v drugačni Evropi; to je resnično zadnja budnica za Grčijo in za nas, naša zadnja možnost,” je opozoril.

S tem je ponovil sredine ostre besede večine evropskih voditeljev, da izgubljajo potrpljenje z Grčijo in da je do nedelje treba najti dogovor ali pa začeti z alternativnimi načrti. Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je zatrdil tudi, da je Evropska komisija pripravila podroben scenarij za primer grškega izstopa iz območja evra.

Atene in posojilodajalci sicer lovijo rok 20. julija, ko mora Grčija vrniti približno 3,5 milijarde evrov ECB. Če Grčija denarja ne bi vrnila, ECB in centralne banke območja evra najverjetneje ne bi več mogle zagotavljati izredne likvidnostne pomoči grškim bankam, kar bi povzročilo zlom bančnega sistema.

Banke v Grčiji so že od začetka minulega tedna zaprte, grška centralna banka pa je vložila novo prošnjo za povečanje zgornje meje likvidnostne pomoči. Svet ECB je na današnji telekonferenci sklenil, da zgornjo mejo izredne likvidnostne pomoči grškim bankam ohrani nespremenjeno pri približno 89 milijardah evrov. Naslednjič naj bi osrednji organ denarne politike v območju evra o likvidnostni pomoči odločal šele v ponedeljek, do takrat pa naj bi zaprte ostale tudi banke.

Atenski časnik Kathimerini je danes poročal, da naj bi bila grška vlada že pripravljena na uvedbo vzporedne valute oz. izdajo zadolžnic za pokritje izplačil plač in pokojnin konec meseca, če ne bo dogovora z upniki. Vlada je te navedbe ostro zanikala in zatrdila, da so tovrstni članki usmerjeni proti državi v času ključnih pogajanj z upniki.

STA


Najbolj brano