Cipras: Migrantska kriza presega grške zmogljivosti

Grški premier Aleksis Cipras je danes zatrdil, da je ogromen val migrantov in beguncev presegel zmogljivosti Grčije. Zato je Evropsko unijo zaprosil za pomoč pri premagovanju migrantske krize, obenem pa je napovedal paket ukrepov. Samo julija so po navedbah grške obalne straže na mejah Grčije prestregli skoraj 55.000 migrantov.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > “Ta problem nas presega. Grčija je država v gospodarski krizi in se znotraj te krize spopada še s humanitarno krizo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Aleksis Cipras. “Te dimenzije presegajo zmogljivosti naše države. To so evropske razsežnosti,” je poudaril.

Premier je ob tem napovedal paket ukrepov za izboljšanje koordinacije vladnih organov pri spopadu z migrantsko krizo. Cipras je zagotovil, da bo vlada pospešila postopke identifikacije, da bi migrante, ki jih prestrežejo v grških vodah in na otokih, čim prej spravili na celino.

Trenutno je po več tisoč beguncev in migrantov, ki dosežejo otoke na vzhodu Egejskega morja blizu Turčije, prisiljenih, da spijo na prostem v neustreznih higienskih razmerah, saj so lokalne oblasti enostavno preobremenjene zaradi visokega števila.

Cipras je napovedal, da bodo blizu središča Aten kmalu dokončali nov center, v katerega bodo premestili več sto migrantov, ki spijo v enem od parkov grške prestolnice. “Poskušamo ustvariti gostoljuben prostor, kjer lahko begunci bivajo v dostojnih razmerah,” je obljubil Cipras.

Istočasno je grški premier kritično os uperil v države članice EU, ki niso dokončno izpolnile migrantskih kvot, ki jih je predlagala Evropska komisija, ali pa so jih popolnoma zavrnile.

Evropska komisija medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa krepi napore, da bi Grčija čim prej dobila zanjo namenjen denar iz sklada EU za azil, migracije in integracijo (AMIF). Tiskovna predstavnica komisije Natasha Bertaud je dejala, da mora Grčija izpolniti še nekatere tehnične pogoje, da lahko začne prejemati denar.

V Bruslju so izrazili upanje, da bo lahko Grčija prihodnji teden prejela prvo tranšo denarja iz tega sklada. Do leta 2020 naj bi iz AMIF Grčija prejela skupno 260 milijonov evrov. Iz drugega sklada, namenjenega upravljanju z mejami, pa naj bi v istem obdobju Grčija prejela še dodatnih 166 milijonov evrov.

Grški ukrepi prihajajo po kritikah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) na račun grškega odziva na migrantski val. Evropska veja UNHCR je opozorila, da Grčija ni zagotovila praktično nobenih nastanitvenih objektov za 124.000 migrantov in beguncev, ki so od začetka leta dosegli Grčijo, predvsem njene otoke.

STA


Najbolj brano