Cipras: Izstop iz območja evra bi ogrozil stabilnost jugovzhodne Evrope

Novi grški premier Aleksis Cipras je danes med prvim obiskom v tujini na Cipru dejal, da bi bil izstop Grčije ali Cipra iz območja evra nevaren za stabilnost jugovzhodne Evrope. Povedal je tudi, da Grčija trenutno ne razmišlja o najemu posojila v Rusiji.

Novi grški premier Aleksis Cipras je  med prvim obiskom v tujini na Cipru dejal, da bi bil izstop Grčije ali Cipra iz območja evra nevaren za stabilnost jugovzhodne Evrope.
Novi grški premier Aleksis Cipras je med prvim obiskom v tujini na Cipru dejal, da bi bil izstop Grčije ali Cipra iz območja evra nevaren za stabilnost jugovzhodne Evrope. 

ATENE, NIKOZIJA> Kot je dejal Aleksis Cipras po pogovorih s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom, bi bil izstop Grčije ali Cipra iz območja skupne evropske valute hud udarec za Evropo in bi ogrozil stabilnost v vzhodnem Sredozemlju. “Območje evra brez Cipra in Grčije bi pomenilo amputacijo jugovzhodne Evrope,” je poudaril in dodal, da sta državi kljub trenutnim finančnim težavam dejavnik stabilnosti v vzhodnem Sredozemlju. Dejal je še, da Evropa danes bolj kot kadarkoli potrebuje rast.

Na novinarsko vprašanje, ali Grčija pričakuje posojilo iz Rusije ali bo zanj zaprosila, je Cipras dejal, da trenutno ne razmišlja o čem takem. Edini in končni cilj Grčije je uspešno končati pogajanja s svojimi partnerji v EU, je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Grška vlada pripravljena na pogajanja

Nova grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je trdno odločena vsaj olajšati pogoje mednarodnega programa pomoči, ki je državo po letu 2010 rešil pred bankrotom. Grški finančni minister Janis Varufakis je v petek razburil z izjavo, da grška vlada ne bo sodelovala z mednarodnimi posojilodajalci oziroma trojko. A sledila je omilitev stališč in grška vlada zdaj trdi, da je pripravljena na pogajanja o pogojih posojil. Grčija mora z mednarodnimi posojilodajalci do konca februarja doseči dogovor o financiranju, sicer Atenam grozi, da bodo do sredine leta ostale brez denarja.

Nova grška vlada je Evropo in svet prejšnji teden vznemirila tudi z ustavitvijo privatizacije največjega grškega pristanišča Pirej in luke v Solunu. Varufakis je v pogovoru za današnjo izdajo francoskega dnevnika Le Monde dejal, da ne bi bilo pametno nadaljevati razprodaje “družinskih draguljev”, je pa izključil možnost razveljavitve že končanih privatizacijskih postopkov.

Grčija in Ciper pripravljena posredovati za mir

Odprodaja državnega premoženja je bila doslej del dogovora Grčije s trojko - Evropsko unijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom - za obsežno finančno pomoč za zmanjšanje grškega dolga.

Cipras je danes po srečanju s ciprskim predsednikom odgovarjal tudi na vprašanja o krizi v Ukrajini. Dejal je, da sta tako Grčija kot Ciper pripravljena posredovati za mir. Poudaril je , da želijo Atene in Nikozija izkoristiti dobre odnose z Moskvo, da bi zgradili most med Evropo in Rusijo. Preobrazba vojne v vzhodni Ukrajini po njegovem ne bi pozitivno vplivala na prebivalce Evrope.

Cipras v Nikoziji začenja evropsko turnejo, v okviru katere bo v torek obiskal Rim, v sredo pa Pariz in Bruselj.

STA


Najbolj brano