Cipras: Dogovor Grčiji prinaša finančno stabilnost in rast

Grčija se je v pogajanjih o novem programu pomoči “borila do konca”, je po kompromisu poudaril grški premier Aleksis Cipras. Doseženi dogovor bo državi po njegovih besedah zagotovil finančno stabilnost in rast. Izstop Grčije iz območja z evrom, tako imenovani grexit, pa je preteklost.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

BRUSELJ > Aleksis Cipras je zagotovil, da je v pogovorih dosegel največ, kar je bilo mogoče, in da doseženi dogovor ohranja Grčijo v Evropi. “Zdaj nas čakajo težke odločitve,” njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Atene so po besedah premierja zagotovile, da bo dolg prestrukturiran, banke pa bodo imele zadosti kapitala. Ob zagotovilih, da se je z mednarodnimi partnerji trdo boril, pa Cipras zdaj napoveduje enako trd boj doma. Sklepe vrha je namreč treba uveljaviti, za kar bo potrebno sodelovanje grškega parlamenta.

“Grčija potrebuje globoke reforme,” je bil jasen premier po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Soočili smo se s težkimi odločitvami in globokimi dilemami,” je Cipras dejal o pogajanjih. “Ukrepi bodo neizogibno povzročili recesijske trende, a paket za rast, prestrukturiranja dolga in zagotovljeno financiranje za prihodnja tri leta pomenijo, da je grexit preteklost,” je povedal.

STA


Najbolj brano