Cipras: Prave težave šele prihajajo

Grški premier Aleksis Cipras je danes zatrdil, da dogovor med Grčijo in evroskupino o štirimesečnem podaljšanju finančnega programa končuje strogo varčevanje. Obenem je priznal, da prave težave šele prihajajo. V Grčiji so mnenja o dogovoru sicer deljena.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > “Dosegli smo veliko, a pred seboj imamo dolgo in težko pot,” je Aleksis Cipras dejal v televizijskem nagovoru nekaj ur po sklenitvi dogovora z evroskupino. Grčija mora sedaj po podaljšanju programa pomoči v ponedeljek posredovati seznam reformnih ukrepov, ki bi evropske posojilodajalce prepričali v nadaljnjo finančno pomoč. Atene z dogovorom niso dobile nobene takojšnje finančne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A Cipras je danes zatrdil, da je njegova vlada preprečila načrt konservativnih sil na domačih in tujih tleh, da bi povzročile bankrot Grčije. Ob tem je zagotovil, da se bo njegova vlada še naprej borila, da “ponovno vzpostavi vladavino ljudstva” v državi.

V Grčiji so sicer odzivi na dogovor načeloma pozitivni. Konservativna opozicijska stranka Nova demokracija, ki je vodila prejšnjo vlado, dokler je januarja na volitvah ni premagala Ciprasova Siriza, je sporočila, da se je Grčija izognila najhujšemu, “kar je dobro”. A obenem je stranka zatrdila, da je ravnanje vlade v zadnjih dneh Grčijo postavilo pod še strožji nadzor posojilodajalcev.

Zmerna proevropska stranka To Potami je medtem izrazila olajšanje, da se je za zdaj preprečil najhujši možen scenarij - izstop Grčije iz evroobmočja.

A vsi v Grčiji niso tako prepričani, da bo možno Grke prepričati, da nov dogovor ni skoraj enak kot prejšnji dogovori s posojilodajalci, ki so jih sklepale prejšnje grške vlade.

Profesor ekonomije na atenski univerzi Aristides Hacis je dejal, da je grška vlada močno popustila evroskupini in praktično izničila vse predvolilne obljube, zato bo težko prepričati grške volilce o koristnosti novega dogovora.

Tudi grški komunisti so kritizirali dogovor, saj da je samo nadaljevanje varčevalnega programa. Socialistična stranka Pasok pa je priznala, da je bila Ciprasova vlada postavljena pred zid in se je zanjo končalo obdobje iluzij.

STA


Najbolj brano