Charlie Hebdo je že večkrat razburil muslimane

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je bil danes tarča krvavega napada, je v preteklih letih večkrat poskrbel za razburjenje med muslimani po vsem svetu, med drugim s karikaturami preroka Mohameda.

François Cavanna, eden od ustanoviteljev časnika Charlie Hebdo. Foto: Wikipedia
François Cavanna, eden od ustanoviteljev časnika Charlie Hebdo. Foto: Wikipedia

PARIZ > Tednik je tako že leta 2006 objavil sporne Mohamedove karikature po zgledu danskega dnevnika Jyllands Posten iz leta 2005, ki je z objavo sprožil množične proteste muslimanov po vsem svetu. Skupina muslimanov je Charlie Hebdo zaradi objav tožila, a je sodišče razsodilo v prid tednika.

Leta 2011 je Charlie Hebdo izšel v izdaji, naslovljeni Charia Hebdo, za katero so zapisali, da jo je uredil prerok Mohamed. Uredništvo je bilo zaradi tega tarča napada z dimno bombo.

Septembra 2012 je revija z objavo novih Mohamedovih karikatur še prilila olje na ogenj jeznih muslimanov po svetu, ki so takrat protestirali zaradi objave objave do islama žaljivega filma Nedolžnost muslimanov, posnetega v ZDA.

Urednik je živel pod policijsko zaščito

Na naslovnici revije je bil musliman v invalidskem vozičku, ki ga potiska ortodoksni jud, spodaj pa je napis “Nedotakljivi 2”, ki je aluzija na francoski film o revnem temnopoltem moškem, ki pomaga aristokratu na vozičku. Omenjena izdaja je vsebovala tudi karikaturo golega preroka Mohameda.

Urednik tednika Charlie Hebdo je Stephane Charbonnier, ki naj bi v današnjem napadu izgubil življenje. V preteklosti je prejel že več groženj s smrtjo in je živel pod policijsko zaščito. Leta 2012 je ostro zavračal kritike na račun spornih objav, tudi s strani francoske vlade.

“Svetovni kontekst nikoli ne bo naklonjen temu, da bi se smejali na račun radikalnega islama ali vere na splošno,” je dejal Charbonnier in dodal, da v primeru upoštevanja vseh okoliščin ne bo več mogoče govoriti o ničemer več, satiričnega tiska pa bo konec.

Zatem je Charlie Hebdo med drugim januarja 2013 izšel v posebni izdaji, ki vključuje strip o življenju muslimanskega preroka Mohameda.

Tednik so oživili leta 1992

Levo usmerjeni tednik, ki v časopisnem formatu izhaja vsako sredo, je po navedbah spletne enciklopedije Wikipedia v prvotni obliki izhajal med letoma 1969 in 1981. Nikoli se ni prodajal v velikih nakladah in je zaradi pomanjkanja denarja leta 1981 za deset let nehal izhajati. Ponovno so ga oživili leta 1992.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je trenutno imel tedensko naklado med 55.000 in 75.000 izvodi, uredništvo pa je sestavljalo približno 20 sodelavcev.

Charbonnier, poznan kot Charb, je postal njegov urednik leta 2012, pred njim sta ta položaj zasedala Francois Cavanna in Philippe Val.

STA


Najbolj brano