Charlie Hebdo bo izšel z Mohamedom na naslovnici

Kljub terorističnemu napadu na sedež uredništva bo francoski satirični tednik Charlie Hebdo v sredo izšel z novo posebno izdajo. Na naslovnici bo imel karikaturo jokajočega in užaloščenega islamskega preroka Mohameda z napisom “Je suis Charlie” (Jaz sem Charlie) v rokah, nad njim pa piše “vse je oproščeno”.

Terorističnemu napadu na sedež uredništva navkljub bo francoski satirični tednik Charlie Hebdo v sredo izšel z novo posebno izdajo. Foto: STA
Terorističnemu napadu na sedež uredništva navkljub bo francoski satirični tednik Charlie Hebdo v sredo izšel z novo posebno izdajo. Foto: STA

PARIZ > To bo prva izdaja satiričnega tednika po napadu prejšnjo sredo, ko sta napadalca med uredniškim sestankom ubila 12 ljudi, med njimi pet karikaturistov in še tri člane uredništva. Še enajst ljudi je bilo ranjenih. Napadla naj bi jih zaradi njihovih karikatur preroka Mohameda in norčevanja iz islama.

Tednik bo izšel v nakladi treh milijonov izvodov. Običajna naklada je sicer 60.000 izvodov, prodaja pa približno 30.000 izvodov. Pred izidom pa je tednik ostalim medijem že poslal sliko, kako bo videti naslovnica. Na njej je narisan prerok Mohamed, oblečen v belo in z napisom v rokah, kakršnega so po napadu na tednik nosili udeleženci shodov v podporo časniku po svetu.

Posebna izdaja v 16 jezikih

Tokratno izdajo so pripravili preživeli člani uredništva v prostorih časnika Liberation z opremo, ki jim jo je posodil Le Monde, in sredstvi, ki so mu jih zagotovili drugi francoski in tuji mediji.

Posebna izdaja bo izšla tudi v 16 jezikih za bralce po vsem svetu, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od kolumnistov tednika Patrick Pelloux.

V tokratni izdaji bo tudi sicer prevladoval Mohamed, kar pomeni, da preživeli ne bodo popustili skrajnežem, ki jih skušajo utišati, je za francoski radio povedal odvetnik tednika Richard Malka.

Muslimanska skupnost v Franciji je pred izidom nove izdaje tednika danes pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja. Kot sta v današnjem sporočilu še zapisala Francoski svet za muslimansko vero in Zveza francoskih muslimanskih organizacij, bi se morali muslimani tudi izogibati čustvenim odzivom in se vesti dostojanstveno.

V Egiptu opozarjajo na provokacijo

Muslimanske oblasti v Egiptu pa so načrtovano objavo nove karikature preroka Mohameda že označile za provokacijo. “Gre za neupravičeno provokacijo 1,5 milijarde muslimanov,” so zapisale v današnjem sporočilu za javnost. Napovedale so, da bo nova izdaja tednika sprožila nov val sovraštva v Franciji in na Zahodu. “Ravnanje tednika ne prispeva k sožitju in kulturnemu dialogu, ki si ga želijo muslimani,” so še bile kritične.

Eden od predstavnikov oblasti, znanih kot Dar al-lfta, je za AFP povedal, da obsojajo nasilje in spoštujejo svobodo misli, ob tem pa poudaril, da mora druga stran razumeti, da muslimani ljubijo preroka Mohameda.

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo je sicer v 44-letni zgodovini že večkrat poskrbel za razburjenje med muslimani po vsem svetu, med drugim s karikaturami preroka Mohameda.

Čeprav se je tednik pred napadom vse bolj utapljal v rdečih številkah in mu je grozil celo stečaj, je zdaj dobil veliko podporo tako francoske vlade kot ostalih medijskih skupin, še navaja AFP.

Preživetje časnika naj bi financirali tudi s pomočjo prodaje tokratne posebne izdaje; en izvod bo stal 3,50 evra.

STA


Najbolj brano