Čez mejo bodo spuščali le tiste, ki bodo zaprosili za azil

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki opravlja tekoče posle, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da bodo poostrili nadzor nad begunci, ki prihajajo na Hrvaško. Čez mejo bodo spuščali le ljudi, ki bodo želeli zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki opravlja tekoče 
posle, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, 
da bodo poostrili nadzor nad begunci, ki prihajajo na 
Hrvaško.  Foto: Thierry Monasse
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki opravlja tekoče posle, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da bodo poostrili nadzor nad begunci, ki prihajajo na Hrvaško.  Foto: Thierry Monasse

ZAGREB > Poudaril je, da Nemčija ni zaprla svojih vrat ter da bo Slovenija danes sprejela še en vlak z begunci iz Hrvaške, ki bodo nadaljevali pot proti severu.

Ostojić je potrdil, da bodo hrvaški policisti od beguncev na meji s Srbijo poslej zahtevali, naj se izjasnijo, v kateri državi nameravajo zaprositi za azil. Čez mejo bodo spustili le tiste, katerih končni cilj bosta Avstrija ali Nemčija.

Spomnil je, da je Dunaj za razliko od Berlina postavil zgornjo mejo za število ljudi, ki bodo lahko zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji.

"Po Avstriji je tudi Slovenija zahtevala profiliranje ljudi na migracijski poti," je dejal Ostojić. Ocenjuje, da bodo takšne zahteve sprožile učinek domin.

Dodal je, da bodo slovenske oblasti danes sprejele vlak z begunci iz Hrvaške, ki bodo nato nadaljevali pot proti Avstriji in Nemčiji. Na Hrvaško je danes z vlakom iz Srbije prišlo nekaj več kot 900 ljudi, podobno kot v sredo.

Kot je še ocenil Ostojić, novo pravilo, da bodo ljudje morali poleg imena, priimka in državljanstva navesti tudi državo, v kateri nameravajo zaprositi za azil, ni v skladu z mednarodno zakonodajo.

"Kljub temu se bomo držali pravil, ker Hrvaška kot tranzitna država doslej ni delovala tako, da bi se lahko kdo pritožil, da ne ravna v skladu z dogovori iz 25. oktobra lani," je dejal.

Spomnil je, da je teden dni po začetku begunskega vala na Hrvaškem dejal, da bo vse odvisno od Nemčije in da Hrvaška ne bo dovolila, da bi postala žariščna točka. Prizadeval si je za rešitev begunske krize na zunanji meji EU, predvsem v Grčiji, je dodal.

Spomnil je, da je bilo na Hrvaškem doslej vloženih le nekaj več kot 20 prošenj za azil. V nekaj več kot štirih mesecih je sicer skozi Hrvaško šlo več kot 600.000 beguncev in migrantov.

Ostojića bo verjetno do konca tedna na ministrskem položaju nasledil Vlaho Orepić, ki je kandidat za notranjega ministra v novi desni hrvaški vladi.

STA


Najbolj brano