Četrtina migrantov je iz Eritreje

V vodah pred obalo Libije so konec tedna v več operacijah rešili več kot 2900 migrantov. Kot je danes sporočila italijanska obalna straža, je mornarica izvedla skupaj 21 reševalnih operacij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na žalostno usodo migrantov, ki bežijo pred negotovimi 
socialnimi ali varnostnimi razmerami v domovini, je v letnem 
poročilu pred dnevi opozorila tudi agencija EU za temeljne 
pravice (FRA).  Foto: Morh
Na žalostno usodo migrantov, ki bežijo pred negotovimi socialnimi ali varnostnimi razmerami v domovini, je v letnem poročilu pred dnevi opozorila tudi agencija EU za temeljne pravice (FRA).  Foto: Morh

RIM > Italijo je od začetka leta prek Sredozemskega morja doseglo več kot 61.000 beguncev. Večina, to je približno četrtina, jih je prišla iz Eritreje, deset odstotkov iz Nigerije, devet odstotkov iz Somalije in sedem odstotkov iz Sirije. Večina migrantov, 92 odstotkov, jih je na nevarno pot izplula iz Libije, ki jo pretresa državljanska vojna.

Na žalostno usodo migrantov, ki bežijo pred negotovimi socialnimi ali varnostnimi razmerami v domovini, je v letnem poročilu pred dnevi opozorila tudi agencija EU za temeljne pravice (FRA). V njem ugotavlja, da bi morale države članice ljudem, ki potrebujejo mednarodno zaščito za vstop v EU, ponuditi več pravnih možnosti, ki bi bile ustrezne alternative tveganemu nezakonitemu vstopu. Lani je namreč umrlo rekordno število migrantov, ki so poskušali prečkati Sredozemsko morje.

STA


Najbolj brano