Češki predsednik in finančni minister proti vstopu države v evroobmočje

Češki predsednik Miloš Zeman in finančni minister Andrej Babis sta se danes zavzela proti temu, da bi Češka prevzela evro, dokler bo Grčija članica evrskega območja. Oba sta se izrekla za izstop Grčije iz evroobmočja, Zeman celo za “takoj, ko bo mogoče,” poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Češki predsednik Miloš Zeman in finančni minister Andrej 
Babis sta  proti temu, da bi Češka prevzela evro, dokler bo 
Grčija članica evrskega območja.
Češki predsednik Miloš Zeman in finančni minister Andrej Babis sta proti temu, da bi Češka prevzela evro, dokler bo Grčija članica evrskega območja. 

PRAGA > “Tako dolgo, dokler bo Grčija članica evrskega območja, in tako dolgo, dokler bodo davkoplačevalci, vključno s češkimi, plačevali grške dolgove, sem za preložitev vstopa v evrsko območje. In to vse dotlej, dokler Grčija ne izstopi iz evroobmočja. Želim si, da bi se to zgodilo takoj, ko bo mogoče,” je sporočil češki predsednik Miloš Zeman.

Andrej Babis pa je v pogovoru za češki časnik Mlada fronta danes poudaril, da bo, dokler bo finančni minister, Grčija pa članica evroobmočja, nasprotoval članstvu Češke v evrskem območju. “V tem trenutku bi bila uvedba evra za nas brez koristi in draga,” je dejal in dodal, da se zavzema za referendum o uvedbi evra na Češkem, čeprav to po njegovem ni naloga sedanje vlade, ki ima mandat do jeseni 2017.

Češki finančni minister je tudi kritiziral najnovejšo finančno pomoč EU Grčiji in ocenil, da je šlo za slabo politično odločitev. “V treh letih ali pa še prej, bo težava spet na mizi,” je opozoril.

STA


Najbolj brano