Češka uvaja ostrejši nadzor na meji z Nemčijo

Češka policija bo do nadaljnjega izvajala poostren nadzor na meji z Nemčijo, je danes povedal češki notranji minister Milan Čovanec. Kot je pojasnil, obstaja resna bojazen, da bi se lahko prosilci za azil, ki bi jih Nemčija zavrnila, premaknili v njene sosede. Češka je sicer del schengenskega prostora, kjer velja prost pretok ljudi.

Češka policija bo do nadaljnjega izvajala poostren nadzor na 
meji z Nemčijo. Foto: Vir: Wikipedia
Češka policija bo do nadaljnjega izvajala poostren nadzor na meji z Nemčijo. Foto: Vir: Wikipedia

PRAGA > Čovanec se je po lastnem prepričanju odzval na zahteve, ki jih je bilo po zadnjih napadih slišati v Nemčiji in ki pozivajo k doslednejšemu izgonu zavrnjenih prosilcev za azil.

Na plažah francoskega mesta Cannes, ki leži na francoski Azurni obali, so od danes prepovedane velike torbe, s čimer želijo mestne oblasti preprečiti nevarnost napadov. Ukrep bo na vseh obalah Cannesa veljal do 31. oktobra, so sporočili iz urada župana Davida Lisnarda. Ukrep, ki so ga sprejeli v okviru izrednih razmer po terorističnih napadih v Parizu novembra lani, vključuje velike nahrbtnike, kovčke in druge torbe, v katerih bi lahko skrili nevarne predmete, orožje ali eksplozivna sredstva. Kršitelje bodo lahko oglobili ali pa prosili, naj zapustijo plažo.

Še posebej poostren nadzor bo Češka izvajala na tistih odsekih meje, kjer so na nemški strani centri oz. domovi za begunce, je povedal minister. "To zadeva tudi t. i. zeleno mejo," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Blizu centra za registracijo beguncev v Zirndorfu na severu nemške zvezne dežele Bavarska je danes potekala obsežna policijska operacija. Kot je sporočil tiskovni predstavnik bavarskega notranjega ministrstva, so policisti posredovali zaradi gorečega kovčka. Ranjen ni bil nihče, prav tako ni bilo gmotne škode. Bavarski radio Bayerische Rundfunk 24 (BR24) je sprva poročal, da je v Zirndorfu odjeknila eksplozija. Policija je kasneje sporočila, da eksplozije ni bilo, je pa gorel kovček, poln razpršil. Po navedbah očividcev je s prizorišča zbežalo več moških. Ozadje incidenta ni znano.

Po mnenju opazovalcev je begunska politika levosredinske vlade v Pragi naravnana predvsem na njihovo odvračanje. V prvih mesecih letošnjega leta je v tej članici EU azil dobilo 122 ljudi, 418 prošenj za azil je bilo v enakem obdobju zavrnjenih.

STA


Najbolj brano