Češka prekinila sprejemanje kristjanov iz Iraka

Češka vlada je danes predčasno prekinila pilotni projekt sprejemanja preganjanih kristjanov iz Iraka. Za ta korak se je Češka odločila, ker je skupina 25 od 90 sodelujočih v projektu odpotovala v Nemčijo, da bi tam zaprosili za azil. Osem se jih je danes že vrnilo v domovino, je pojasnil tiskovni predstavnik češke vlade Martin Ayrer.

Češka vlada je danes predčasno prekinila pilotni projekt 
sprejemanja preganjanih kristjanov iz Iraka.
Češka vlada je danes predčasno prekinila pilotni projekt sprejemanja preganjanih kristjanov iz Iraka.  

PRAGA > Češki notranji minister Milan Chovanec je opozoril, da Češka ne sme postati “potovalni servis” za migrante. Kot je objavil na twitterju, je vlada na njegov predlog opustila projekt za premestitev skupno 153 Iračanov na Češko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina 25 Iračanov se je minulo soboto vkrcala na avtobus proti Nemčiji, ki pa so ga nemški policisti ustavili praktično takoj po prehodu češko-nemške meje. Iračane so nato vrnili nazaj na Češko, ta pa se je določila, da jih izžene nazaj v Irak. Hovanec je dejal, da gre za zlorabo češkega gostoljubja, in jim dala teden dni časa, da se pripravijo na vrnitev.

Češka zasebna ustanova Generacija 21 je sicer nameravala s pilotnim projektom sprejemanja iraških beguncev dokazati primer uspešne integracije. Neimenovani predstavnik ustanove je današnjo odločitev češke vlade označil za obžalovanja vredno. Prvotno je bilo predvideno, da bo vlada sprejela 130 beguncev iz iraške regije Kurdistan in 23 iraških beguncev iz Libanona.

V javnomnenjskih raziskavah redno dve tretjini Čehov nasprotuje sprejemu beguncev iz kriznih območij. Lani je Češka politični azil podelila 71 osebam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano