Cerar s pozitivno oceno vrha vzhodnega partnerstva v Rigi

Premier Miro Cerar vrh vzhodnega partnerstva v Rigi ocenjuje pozitivno, kot še en korak v smeri zbliževanja EU s šestimi vzhodnimi sosedami, ki ni usmerjeno proti Rusiji.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

RIGA > Premier Miro Cerar ta hip ne vidi izrazitih znamenj v smeri izboljšanja ali poslabšanja odnosov med EU in Rusijo; o vprašanju gospodarskih sankcij tokrat niso razpravljali.

“Moja ocena vrha vzhodnega partnerstva je pozitivna. Gre še za en korak v smeri zbliževanja EU z vzhodnimi sosedami, iskanje skupnih poti ter zadovoljevanje gospodarskih, političnih in kulturnih interesov, z nekaterimi konkretnimi cilji, kot sta vizumska liberalizacija in pospešitev ekonomskega sodelovanja,” je dejal premier.

Znova je poudaril, da proces tkanja tesnejših vezi med EU in njenimi šestimi vzhodnimi sosedami ni usmerjen proti Rusiji, s katero si prav tako vsi želijo boljših odnosov.

Gre za prispevek k miru in varnosti, je poudaril in izrazil veselje, da EU v tem procesu izkazuje enotnost, še posebej v smeri zagotavljanja miru s poudarkom na ukrajinski krizi.

O odnosih med EU in Rusijo je premier dejal, da ta hip ne vidi izrazitih znamenj v smeri izboljšanja ali poslabšanja, temveč vidi nekakšen dinamičen status quo.

So pa pričakovanja za prihodnje mesece po njegovih besedah velika, saj vsi spremljajo, kaj se bo zgodilo z izvajanjem sporazuma iz Minska. “Za vse nas je pomembno in želimo si, da bi se premirje vzpostavilo, da ne bi bilo več žrtev in da bi se začele zadeve umirjati,” je poudaril.

Vsi se po Cerarjevih besedah tudi zavedajo, da bo treba spregovoriti tudi o morebitnem podaljšanju gospodarskih sankcij proti Rusiji, a na tem vrhu po njegovih navedbah o tem vprašanju niso govorili na nobeni ravni ne formalno ne neformalno.

Premier je opozoril, da je pomembno ohranjati dialog z Rusijo in da je pomembno, da tudi posamezne države, med njimi Slovenija, ohranjajo normalne gospodarske in druge stike z Rusijo. Vendar pa so pri tem tudi kritični in poudarjajo skupne evropske vrednote in načela ter mednarodno pravo, ki so bili v Ukrajini kršeni, je sklenil.

STA


Najbolj brano