Cerar s kitajskim premierjem o sodelovanju med državama

Slovenski premier Miro Cerar se je danes ob robu vrha 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske, ki bo v soboto potekal v Rigi, imel delovno srečanje s kitajskim kolegom Li Keqiangom. Potrdila sta dobre odnose med državama in pozdravila poglabljanje sodelovanja na različnih področjih, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 Slovenski premier Miro Cerar  je danes ob robu vrha 16 držav 
Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske imel delovno srečanje 
s kitajskim kolegom Li Keqiangom. Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar je danes ob robu vrha 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske imel delovno srečanje s kitajskim kolegom Li Keqiangom. Foto: STA

RIGA > Miro Cerar je izpostavil, da ga zelo veseli, da se gospodarsko sodelovanje med državama krepi, saj prihaja do konkretnih dogovorov med podjetji obeh držav. Najbolj je po mnenju slovenskega premierja napredek viden na področjih tehnološkega prenosa slovenskih znanj, izdelave komponent za električne avtomobile in prenosu znanja proizvodnje ultralahkih letal. Pomemben napredek pa je bil dosežen tudi na področjih gozdarstva, športa ter znanosti in izobraževanja.

Premier je v pogovoru izpostavil izjemen uspeh podjetja Pipistrel, ki bo v soboto na vrhu pobude 16+1 s kitajskim podjetjem Sino GA Group Co podpisalo komercialno pogodbo na področju prenosa tehnologij in vzpostavitve skupne proizvodnje in prodaje letal.

Ob tem je napovedal nadaljnje aktivno sodelovanje Slovenije v skupini 16+1 in iskanje priložnosti za slovensko gospodarstvo in druge oblike sodelovanja. Slovenija je sicer v okviru te pobude pristojna za koordiniranje aktivnosti na področju gozdarstva, so še zapisali.

Slovenija si prizadeva tudi za sodelovanje pri pripravi zimskih olimpijskih iger na Kitajskem leta 2022, predvsem na področju infrastrukture za smučarske skoke. Za to je zanimanje v pogovoru izrazil tudi Keqiang. Odpirajo se tudi nove priložnosti za izvoz slovenskih prehrambenih izdelkov na Kitajsko. Tja je bila tako v četrtek odpremljena druga pošiljka mleka.

Iniciativa v formatu 16+1 je pobuda Kitajske, s katero si prizadeva okrepiti sodelovanje na področju investicij, transporta, financ, znanosti, izobraževanja in kulture med Kitajsko in 16 državami Srednje in Vzhodne Evrope.

V okviru pobude poteka mnogo aktivnosti med Slovenijo in Kitajsko. Samo v letošnjem letu je bilo 14 različnih srečanj ali obiskov predstavnikov obeh držav na različnih ravneh. Trenutno se na Kitajskem mudi minister za kmetijstvo Dejan Židan s politično-gospodarsko delegacijo.

STA


Najbolj brano