Cerar in Nikolić za okrepljen skupni nastop na tretjih trgih

Premier Miro Cerar in srbski predsednik Tomislav Nikolić sta na današnjih pogovorih v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama ter se zavzela za okrepljen skupni nastop na tretjih trgih. Strinjala sta se, da je v interesu vseh stabilen Zahodni Balkan, kjer so ključni dobri odnosi med vsemi državami.

Premier Miro Cerar in srbski predsednik Tomislav Nikolić sta 
na današnjih pogovorih v Beogradu potrdila prijateljske 
odnose med državama ter se zavzela za okrepljen skupni 
nastop na tretjih trgih. Foto: STA
Premier Miro Cerar in srbski predsednik Tomislav Nikolić sta na današnjih pogovorih v Beogradu potrdila prijateljske odnose med državama ter se zavzela za okrepljen skupni nastop na tretjih trgih. Foto: STA

BEOGRAD Kot so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), sta pomemben del pogovora namenila tudi nekaterim aktualnim evropskim temam s poudarkom na migracijah. Obe državi sta namreč na tako imenovani balkanski poti, po kateri so konec lanskega in v začetku letošnjega leta v Srednjo in Zahodno Evropo prišle množice beguncev.

Slovenski premier se je s srbskim predsednikom srečal drugi dan uradnega obiska v Beogradu. Pred tem je dopoldne potekala tretja skupna seja slovenske in srbske vlade, na kateri so največ pozornosti posvetili krepitvi gospodarskega sodelovanja. Podpisan je bil tudi memorandum o razumevanju med ministrstvoma za infrastrukturo o nadaljevanju sodelovanja na področju prometa in implementaciji Strategije EU za Podonavsko regijo, ki se nanaša na prednostno področje o izboljšanju mobilnosti in intermodalnosti.

60-članska poslovna delegacija

Današnjemu skupnemu zasedanju vlad Slovenije in Srbije se je v Beogradu pridružila tudi 60-članska poslovna delegacija predstavnikov slovenskih podjetij. V okviru dogodka je organiziran srbsko-slovenski poslovni forum, na katerem bodo poleg obstoječih obravnavali tudi nove možnosti in priložnosti za poslovno sodelovanje.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Marjan Mačkošek je v nagovoru na forumu izrazil pričakovanje, da bosta vladi, potem ko se bosta neposredno seznanili s skupnimi poslovnimi priložnostmi in predlogi, znali oblikovati spodbudno poslovno okolje v obeh državah. “Pred leti je gospodarstvo utiralo pot politiki na podobnih dogodkih z množično udeležbo, sedaj je čas, da politika vrne uslugo,” je dodal.

V slovenski delegaciji, katere obisk v Beogradu so organizirali Javna agencija Spirit, ministrstvo za zunanje zadeve, Slovenski poslovni klub Beograd in GZS, so tudi predstavniki številnih srbskih podjetij, ki so bila ustanovljena s slovenskim kapitalom.

Energetika, okoljske tehnologije ...

Foruma v Beogradu, ki ga bosta nagovorila tudi predsednika vlad Miro Cerar in Aleksandar Vučić, se udeležuje prek sto predstavnikov srbskih podjetij v organizaciji Gospodarske zbornice Srbije. “Forum bo dodatno nakazal možnosti nadaljnjega sodelovanja, pri čemer ne govorimo le o obstoječem sodelovanju, ampak tudi o povsem novih priložnostih,” je povedal Mačkošek in dodal: “Ta prostor je za Slovenijo življenjski prostor. Dejstvo, da je Slovenija del EU in da je Srbija v predpristopnih pogajanjih, lahko prinese veliko dodano vrednost in nove posle, s čimer bi dvignili obseg poslovanja.”

Priložnosti so še številne. “Eno od področij je energetika, drugo so okoljske tehnologije in standardi, kjer smo Slovenci naredili veliko in imamo bogate izkušnje, nenazadnje pa je tu še črpanje iz predpristopnih skladov, ki se bodo odprli za Srbijo,” je nekaj možnosti za izboljšave na področju gospodarskega sodelovanja navedel Mačkošek.

Razprava poteka po panelih, v okviru katerih proučujejo možnosti naprednih oblik sodelovanja na področjih digitalizacije gospodarstva, okoljskih projektov, sodelovanja na področju turizma ter področju kmetijstva in živilsko predelovalne industrije. Paneli bodo dopolnjeni z neposrednimi bilateralnimi srečanji gospodarstvenikov.

Posebna pozornost sodelovanju Slovenije in Srbije pri vključevanju Srbije v EU

Bilateralno so se poleg skupne seje vlade s kolegi srečali tudi ministri. Kot so sporočili s finančnega ministrstva, sta ministrica Mateja Vraničar Erman in srbski finančni minister Dušan Vujović posebno pozornost namenila sodelovanju Slovenije in Srbije pri vključevanju Srbije v EU, pri prenašanju znanja na carinskem in davčnem področju ter na področju ustreznih institucionalnih rešitev.

Na seji obeh vlad sta finančna ministra pozdravila zaključek postopka likvidacije agencij Beograjske banke in Jugobanke v New Yorku. Kot je poudaril Vujović, je Srbska agencija za zavarovanje depozitov DIA newyorškemu likvidacijskemu upravitelju že posredovala svoje stališče glede dokumentacije teh agencij, kar bo omogočilo zaključek likvidacijskih agencij. Zaključek likvidacijskega postopka teh dveh agencij bo omogočil, da se bodo sredstva nekdanje Jugoslavije pri teh dveh agencijah prenesla državam naslednicam.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je že v nedeljo srečal s srbskim ministrom za kmetijstvo in zaščito okolja Branimirjem Nedimovićem, obiskala sta mesnopredelovalni obrat Mitros v Sremski Mitrovici, sadjarsko podjetje Donnera v Rumi, srečala pa sta se tudi s predsednikom Čebelarske zveze Srbije Rodoljubom Živadinovićem, s čemer je bilo še enkrat potrjeno dobro sodelovanje in podpora Srbije slovenski pobudi za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Srbija po obsegu zunanje trgovine s Slovenijo na devetem mestu

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po srečanju s srbsko ministrico za državno upravo in lokalno samoupravo Ano Brnabić dejal, da obstaja dobro sodelovanje informacijsko-tehnološke industrije obeh držav, bi bilo pa treba še okrepiti tudi sodelovanje na nivoju vlade oziroma ministrstev, je, kot so sporočili z ministrstva, poudaril Koprivnikar. Brnabićeva je izpostavila, da je e-uprava eden izmed glavnih ciljev srbske vlade, saj je to eden izmed predpogojev, da je država bolj konkurenčna, Srbija pa se v veliki meri zgleduje po Sloveniji na tem področju.

Srbija je po obsegu zunanje trgovine z našo državo na devetem mestu. Lani je skupna vrednost uvoza in izvoza dosegla rekordnih 1,14 milijarde evrov, v primerjavi z letom 2014 se je zlasti okrepil izvoz. V prvih sedmih mesecih letos je slovenski izvoz v Srbijo medletno zrasel za 11 odstotkov, srbski izvoz v Slovenijo pa za dobre tri odstotke, kažejo podatki GZS.

Obseg investicij se je v preteklem obdobju nekoliko znižal zaradi lastninskih preoblikovanj in poslovne konsolidacije nekaterih večjih slovenskih investitorjev, so pojasnili na GZS. Velika srbska podjetja z udeležbo slovenskega kapitala so pogosto tudi največji srbski izvozniki, prejeli pa smo že tudi prve srbske investicije v Slovenijo.

Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu so osebni avtomobili in njihovi deli, zdravila za prodajo na drobno, avtomobilske gume in hladilniki. Iz Srbije največ uvozimo aluminijskih plošč, hladilnikov, sedežev, črpalk, kompresorjev in delov obutve.

STA


Najbolj brano